[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Wednesday, July 28, 2010

:: Unusual Pink Animals ::

Haiwan Pink Yang Jarang Ditemui...

Selalunya pink ni mesti sinonim dengan perempuan kan...tapi tak semua la, ade juga perempuan yang tak suka pink misalnya ade perempuan yang suka hitam putih, hijau, biru, kuning dan sebagainya. Tapi kali ni aku bukan nak cerita pasal orang tetapi aku nak kongsi info mengenai haiwan yang berwarna pink yang sukar untuk kita melihat atau menjumpainya. 

Apa yang aku tahu dunia haiwan ini penuh dengan warna-warni tapi sebenarnya color pada haiwan juga bukanlah sekadar menunjukkan kecantikkan pada dirinya sahaja malah membantu mereka memburu makanan, menyelamatkan diri mereka dari bahaya dan juga untuk menarik pasangan masing-masing. Aku suka tengok National Geographic kat TV1 tiap-tiap hari yang pukul 7 pm tu...banyak info yang boleh kite tahu taw..

Ok, mari kita tengok binatang ape yang warna pink jarang kita nampak...

Ini Belalang Pink (Pink Katydid). Selalunya kita tengok belalang warna hijau dan coklat je kan...sebenarnya disebabkan oleh genetik dalam keadaan tertentu yang dipanggil erythrism.


Ini pula Ikan Lumba-lumba pink ( Pink Dolphin), Kebiasaanya ikan ini berwarna pink disebabkan oleh jenis air dimana dia hidup dan jenis makanan yang dimakannya.

Nampak tak anak gajah yang berwarna pink tu..lain dari yang lain kan..mengikut kata dari pakar anak gajah tu berwarna pink kemungkinan adalah albino. Jangka hidupnya tak pasti berapa lame.


Lipan ni plak tak sama dengan lipan normal yang lain, selalunya lipan berwarna kemerah-merahan hitam. Kegunaan color lipan ni adalah untuk memberi amaran kepada pemangsa dengan mengeluarkan racun yang boleh membunuh pemangsa.

Ini pula Iguana...ini pon adik beradik cicak jugak la..spesis sama je..iguana ni diberi nama "Rosada".

Ini diberi nama Pink Fairy Armadillo or Pichiciego atau orang melayu panggil binatang ni tenggiling kot..

Binatang ape ni  eh?? haiwan ni sebenarnya sejenis ikan kecil iaitu kurang dari 10-20 cm panjangnya. Orang putih panggil ikan ini "frogfish" atau ikan katak..haahaa :-p

p/s: tapi aku rasa ade satu lagi binatang ni yang kita jarang nampak tapi budak budak selalu nampak, famous jugak binatang ni dulu, hah korang rase ape?? nak taw ni hah...

                                         Pink Panther!

12 comments:

izzatul atiqah azhar said...

kaler hitam putih jgn disebut .. hahahahahhaa

Prince Halilintar said...

alamak tuan die sudah marah..ampun ye bu..hahaha

izzatul atiqah azhar said...

huhu ... mane der la ... hehe

nabilah_2908 said...

eeee...anak gajah pink...comel... ;)

Prince Halilintar said...

comel kan..belalang tu pon comel..hehe

Sariah said...

Sungguh ku mengkagumi kuasa penciptaNYA. Amin...

Prince Halilintar said...

amin...

apple hijau said...

animals itewww kelihatan begitu feminin sekali...harharhar

ms shadow said...

pink itu cantek...cantek itu pink

Prince Halilintar said...

apple hijau pun kelihatan feminin sekali..ehehe

ms shadow suke pink la tu..

apple hijau said...

hmmmm...rasa rasa ada apple merah jambu tak erk? muahahahhaha(ketawa jahat) ops!hilang kefemininan nanti...

Prince Halilintar said...

haha..ade2 jer apple hijau ni..klu ade apple pink xfamous dah lar apple hijau tapi still feminin..ehehe