[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Thursday, December 30, 2010

:: Garuda DiBaham Harimau ::

Ngauman Harimau Malaya…

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia…



Ole!!Ole!!,Ole!!Ole!!...Ole,Ole,Ole,Ole....Berjuanglah..Pahlawanku, Satukanlah Tekad Semangat Mu, Kami Rela...Korban Nyawa Demi Daulat Negara (Malaysia) Tercinta...

Akhirnya! Pasti! Nyata! Piala Suzuki AFF 2010 mutlak menjadi milik Malaysia selepas perlawanan final pertama di Bukit Jalil dengan bekalan selesa 3-0 dibawa oleh anak buah Jurulatih K.Rajagopal ke Stadium Gelora Bung Karno yang bergelora kecewa apabila  pasukan Malaysia atau Harimau Malaya membaham Garuda dengan aggregate 4-2.

Di awal pemainan lagi penjaga gawang Malaysia mempamerkan aksi paling cemerlang apabila  sepakan penalti Firman Utina Berjaya diselamatkan Khairul Fahmi..Walaupun beberapa insiden membabitkan pancaran cahaya laser turut dilakukan penyokong, termasuk ketika Khairul menghadapi tendangan sudut, sepakan percuma dan penalti. Ternyata cahaya laser bukan memberi masalah kepada Khairul Fahmi seperti didakwa oleh penjaga gol indon.
Pada minit ke-55, Skuad Garuda semakin parah dengan kepatahan sayapnya apabila Malaysia mendapat gol pertama hasil jaringan cantik Safee Sali. Walaupun Indonesia Berjaya memperoleh 2 gol saguhati dari Malaysia namun tidak mampu menyekat kemaraan anak buah Rajagopal menjuarai kejohanan ini.

Prince sekali lagi dapat menonton bersama penyokong kebangsaan di “stadium” Hakim Restaurant. Kenapa stadium?jom tengok gambar ni…


Lautan Manusia memenuhi restoran hakim..
Penonton yang sentiasa bersorak
Bunga Api dibakar selepas kemenangan
Prince sempat menonjolkan diri..ehehe
I Love Malaysia
Leader Sorakan..
Riuh bila wisel penamat dibunyikan
Tepukan diberi kepada pemain Malaysia
Wartawan dari mane ntah yang wat liputan disini..
Semestinya, segenap Rakyat Malaysia menyambut gembira dan bersorak apabila pengadil meniup wisel penamat walaupon prince begitu geram dengan pengadil perlawanan yang mengadili perlawanan dengan berat sebelah. Tambahan lagi, rentetan dari kemenangan ini, Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Razak menghadiahkan kepada rakyat Malaysia cuti umum pada esok hari iaitu Jumaat ini.Terima Kasih kepada PM kerana prihatin dan berbangga dengan kemenangan ini. Ini juga menjadi batu loncatan kepada pemain2 muda Negara ni untuk pergi jauh lagi atau mungkin melayakkan diri ke final piala dunia.

p/s: Sememangnya MALAYSIA LAYAK MENANG!

Tuesday, December 28, 2010

:: Pencuri Murahan ::

Ape punye barang la ko kebas...



Selamat Pagi dan Assalamualaikum...

Prince nak cite satu kisah mengenai pencuri murahan hari ini. Kejadian ni berlaku tengahari semalam apabila prince balik ken rumah untuk berehat ketika waktu lunch hour..Alkisahnya, lebih kurang pukul 1.45pm prince dan kawan prince yang juga balik berehat di rumah masing2 menyiapkan diri untuk pergi ke tempat kerja..kawan prince yang terdahulu keluar rumah sementara prince baru nak ambil air sembahyang untuk solat Zuhur..Tibe-Tibe...

Tuk..Tuk..(Bunyi pintu di ketuk)
Dalam hati prince member aku ni tertinggal kunci ker??
Prince pun pergi la buka pintu..tengok2 ade seorang budak depan pintu..lalu berlakulah perbualan seperti di bawah ini:

Prince: Ada ape?
Budak: Bang, nak tumpang toilet boleh, saya dah tak tahan nak terkencing nie bang..boleh la  bang..   (sambil wat terkepit2 nak buang air)
Prince: Rumah kat mane?
Budak: Rumah saya jauh kat sana bang..(sambil tangannya memegang bahagian tuuuuttttt)
Prince: Jauh kat mana?
Budak: Taman sebelah sana..jauh sana tu bang..
Prince: Tengok I.C ?
Budak: Saya tak bawa I.C bang, mak saya kate kalau I.C hilang kene bayar RM100. (pandai lak budak ni jawab)
Prince: Name sape?
Budak: Nama saya Shahrul bang..
Prince: Umur?
Budak: 17 tahun..baru lepas SPM..
Prince: Buat ape datang sini?
Budak: Nak jumpa kawan kat sini bang..
Prince: Rumah kawan kat mane?
Budak: Dekat kawasan ni bang, tapi die tak ada sekarang..(sambil mate die melilau melihat keadaan dalam rumah prince)
Prince: Maaflah dik, cari tempat lain la..sini tak boleh. (Disebabkan kelakuan yang mencurigakan prince tak sedap ati nak bg die masuk, terus tutup pintu kunci.)

Selepas tu budak tu berlalu pergi dan prince perhatikan die dari tingkap jalan dengan selamber jer tak rase macam nak buang air pun..dalam hati budak itu menipu atau berlakon je..Prince pun pergi la amik wuduk kembali di bilik air..selepas keluar bilik air, prince jenguk ke tingkap semula..tibe2 kelihatan budak tadi berada di tingkat 1, bawah rumah prince..prince perhatikan kelakuan die yang curiga itu..

Mula2 die pandang kiri kanan supaya tiada orang perasan..die tak perasan prince sedang perhatikan die dari atas..Selepas tu die berjalan ke ampaian di luar melihat pakaian yang disidai disitu..Memang prince tahu orang bawah tu tiada di rumah kerana keluar bekerja dan akan balik petang sama dengan waktu prince balik..Then, tahu ape yang die wat..benda pertama yang die amik ialah 'Boxer' dan lepas tu die try boxer tu kat diri dia..dan prince tengok die angguk dan terus letak boxer tu ke atas bahu die..kemudian die amik jersi warna merah pulak yang disangkut guna hanger..try kat badan dia dan dia letak kat bahu die lagi..pastu die nak amik naju lain pulak..prince sergah dia dari atas.."Ooii Budak!" , die tercari2 orang yang jerit tu..lepas tu prince keluar tangan kat tingkap bagi amaran..die terus buka langkah seribu la..prince turun ke bawah dan tengok die dah tak ade..

Selepas selesai solat, prince pun hendak ke tempat kerja semula, dalam perjalanan nk ke tempat kerja tu teserempak lagi dengan budak tadi..terus prince sergah die laju die larikan diri dengan bawa boxer gan baju tadi bersamanya..disebabkan dah terlambat nak pergi kerja prince malasla nk kejar die..tapi kalau die datang lagi memang sangat cam muka budak tu..cuma lupe nak tangkap gambar die pulak..kalau tak boleh tampal poster kat bawah tulis "WANTED"..

p/s: korang pernah terserempak dengan pencuri juga tak??

Monday, December 27, 2010

:: Sorakan Malaysia ::

Detik Harimau Baham Garuda..

video


TAHNIAH dan SYABAS kepada pasukan bolasepak negara kita yang melakar kemenangan bergaya di tempat sendiri dan membawa bekalan selesa dengan 3 gol ke perlawanan final kedua di Indonesia.

Rase-rasenya semua peminat sukan di tanah air berasa gembira dengan keputusan ini dan diharapkan mereka sekal lagi mempamerkan aksi yang seperti ini pada Rabu ini. Prince dapat rase bahang kehangatan final edisi kali ini dengan sorakan padu penyokong2 Malaysia dari mula hingga tamat perlawanan bukan sahaja di stadium malah di seluruh tanah air. Kegembiraan dan sorakan bermula apabila gol yang dicari akhirnya menjelma dan disusuli oleh 2 lagi kemudiannya..Walaupon prince tak hadir ke stadium namun tetap memberi sorakan padu bersama kawan2 yang lain dengan menonton televisyen...Seakan-akan macam baru tamat perang sebaik wisel penamat ditiupkan, laungan jeritan suara berkumandang dari seluruh tempat mahupon di kedai atau pun rumah...semuanya menjerit keriangan tak kira laki atau pun perempuan..

Cuma ape yang prince kesalkan adalah sikap segelintir penyokong Malaysia di stadium yang tiada semangat kesukanan apabila meyalahgunakan laser kepada pemain di padang..Sepatutnya mereka hormati pasukan lawan dan menyokong pasukan negara dengan sorakan tetapi mereka ini membuat kita rase geram apabila perlawanan diberhentikan sekejap ketika aksi rancak Malaysia tengah menyerang ke kubu lawan..

Hanya selangkah lagi kaki untuk membawa Piala AFF Suzuki ke Tanah Air jika pemain Malaysia bermain seperti ini dan menunjukkan semangat juang yang tinggi. Apepon, prince tak sabar menunggu aksi 90 minit lagi yang mendebarkan pada perlawanan final ke2 nanti..sama2 kita memberi sokongan kepada pasukan bolasepak negara kita..

p/s: sangat hepi yang tak terhingga malam ini...mesti ramai yang akan tulis entri dan bercakap mengenai bolasepak saje minggu ini...tgk status fb kawan2 sume komen pasal bola..hehe =)

Friday, December 24, 2010

:: Chef Baru ::

Hidangan Malam...


Gambar di atas tue adalah menu malam semalam yang dimasak oleh chef baru rumah kami iaitu Zul..Semalam dia beria-ia benar ajak prince pergi beli barang kat Giant nak masak..So ikut je la..ada orang nak masak, prince makan jer..rezeki beb..haha

Selepas 30 minit membeli bahan mentah di Giant.. barulah terfikir nak masak ape..lame tu duk pusing2 kat kawasan benda2 basah tu..tengok ayam dah rase jemu..tengok ikan pulak, mak aiii..harga punyalah mahal teringin nak makan siakap 3rase tapi sebab 2 orang je yg nak makan tak jadi la beli..carilah udang pulak..tapi dah habis jual la pulak..last2 kami beli sotong je..kawan prince kate die nak makan sambal tumis sotong..selamat la prince tahu resepi die..so boley la beli sotong tu..sayur pulak beli touge jer..

Sampai rumah je suruh la die masak...tapi die pulak elok dah panas minyak tu, menjerit panggil prince sebab tak tahu nak masak macam mane..tadi kate dah paham dan senang je lepas bagi taw resepi.. prince tgk die dah siap potong bawang, cili, dan macam2 lagi la..sambal dah tumis tapi yang tak kene nya dia tak blend atau tumbuk dulu bawang dan cili tu terus masuk je dalam sambal tu..tapi prince kate tak pe la..ko yang nak makan kan..haha...

Tapi bila dah siap..boleh tahan gak sambal tumis sotong die tu..habis dengan licinnya sambal tu..yang tinggal asam keping je..memang sedap atau kelaparan kami eh?? Tapi prince puji masakan ikan tempoyak die..memang ade class,..prince kene belajar dari dia resepi tu...

p/s: Seronok bile rumah kami ade sorang lagi chef baru..hehe

Thursday, December 23, 2010

:: Kiriman Dari Kampung ::

Dah Lame Mengidam Nie...


Korang pernah makan tak makanan dia atas tue??? ke tak pernah tengok atau tak taw ape la tu kan...Ok, sebenarnya itulah bubur asyura yang dibuat oleh mak prince dan sedara mara secara gotong royong di kampung..Rasenya memang lain daripada yang lain..memang sedap..tapi ia tak sama dengan bubur lambuk taw..sebab ade orang ingat bubur asyura ni sama dengan bubur lambuk..salah same sekali ye..

Semalam mak prince telefon dan tanye "ade dapat tak bubur asyura?", dan prince pon jawab lah "sini tak ade wat bubur asyura"..rupe2 nya maksud mak prince, dapat tak bubur yang dikirim olehnya kepada sepupu prince. Malam semalam sepupu prince call suruh datang amik kat sek18..dengan pantas prince datang ke rumahnya sebab dah lame inginkannya...

Bagi yang tak pernah rase atau pun tak pernah lihat, sebenarnya bubur asyura ni bubur yang dibuat daripada pelbgai ramuan pada 10Muharam..tapi tak tak kisah pun kalau nak wat bila2..dalam bubur asyura ni boleh diletak seperti isi ayam,daging, kacang atau lain2..Selalunya orang kelantan suke campur pelbagai dalam bubur ni, tapi kebiasaannya kalau ade kacang pon dah lengkap..rase die liat2 sikit dan ditaburkan serbuk kacang atas bubur ni..

Kalau ade antara kawan2 yang nak wat bubur asyura ni boleh la tengok link ini: Resepi Bubur Asyura

Selalu bubur ni memang dibuat ketika bulan Muharam..sape yang cipta bubur ni pon tak taw..yang prince taw prince memang suke bubur asyura ni..hehe..

p/s: korang pernah makan tak bubur asyura ni??

Wednesday, December 22, 2010

:: Tak Di Duga ::

Merewang Sini Sana...


Semestinya hari minggu yang lepas diisi dengan penuh aktiviti antaranya ber'window shopping' dengan apad..di mane lagi kalau bukan Plaza Low Yat..Kebiasaanya disitu memang jalan agak sesak dengan kenderaan yang berpusu-pusu di atas jalan raya..

Beberapa tujuan utama kami ke sana adalah untuk survey harga barang2 yang tertentu seperti kamera DSLR, Laptop, Portable Hardisk, Handset dan pelbagai lagi..tujuannya adalah untuk masa hadapan..haha..Terdapat juga beberapa barang yang membuatkan prince rase teruja untuk memilikinya seperti kamera DSLR NikonD90,3100, CanonD550, D500..tapi bila pergi kedai komputer pulak nampak hardisk 1 Tera..teringin nak beli jugak..ntah ape yang nak diisi dalam hardisk tu pon tak taw..memang banyak betul pilihan nak dibuat..selamat lah prince dapat kawal nafsu boros..kene la saving gak untuk masa depan kan...

Baliknya pula sudah malam, kami terus je ke kedai mamak kegemaran kami di Hakim untuk menyaksikan perlawanan kedua antara Malaysia dengan Vietnam...penuh dengan aksi yang mendebarkan sepanjang perlawanan itu..Tahniah, Malaysia dapat mara ke final...Ni prince nak tunjuk video yang prince ambik kat kedai mamak ritu..meriah betul...jom layan

video


video

p/s: Ahad ni, sama2 lah kite sokong pasukan bolasepak negara kita ye kekawan..

Tuesday, December 21, 2010

:: Konvoi ::

Kawin Lagi...

Asyik citer pasal kawin jer kan..Bukan prince yang nak kawin ye..maklumlah kenduri kawin belum melabuhkan tirainya lagi pada bulan Disember ini. Kali ini kenduri kawin salah seorang dari anak staf di ofis prince iaitu Kak Zakiah..

Jadi, kami berpakatlah berkonvoi ramai2 untuk ke rumah Kak Zakiah yang terletak di Jalan Iskandar,Kapar..Mula-mula ingatkan tak ramai, rupanya sekali konvoi 8 buah kete daa..macam rombongan pegantin pulak..dah la ramai yang pakai baju kaler unggu dam merah...berpakat ke ape diorang ni...Jom layan gambar semasa konvoi itu..

berkumpul...tengah tunggu kak sariah n kak shida sampai pulak..
ketibaan Kak Sariah...mane Kak Shida nie??
Akhirnya, peserta konvoi terakhir pun sampai..

dah sampai rumahnya...

hadiah tuk pegantin..
Kak Zak meyambut tetamu yg hadir..

Menjamu selera..salah satu menu yg prince dpt makan ialah kambing bakar..nyam2..
wah makan bersama kak su dan wan ni eh..ehem2
]

prince pon gah khusyuk makan tu..sempat lagi kameraman ni snap..

eh..eh..CAH baru sampai gan little gurl nye..

nak balik dah...Kak Sar n Wawa tgh ingat nk amik gmbr diorg la tu..haha

Nilah saguhati yang kami dapat dari kenduri Kak Zak..banyak tue..

p/s: Minggu depan mungkin kenduri kawin yg terakhir untuk bulan ni yg akan prince pergi..Nasi minyak..Nasi minyak...huhu=p

Monday, December 20, 2010

:: Zuhaimi's Wedding ::

Jalan-Jalan Makan Kenduri...



Dah lame prince nak post entri ni tapi terpaksa tunggu dulu sebab picture ni baru dapat dari kamera member prince..maklumlah kamera prince dah rosak..Apepon, alhamdullilah kerana kami berjaya sampai ke pendang, Kedah untuk menghadiri kenduri kawin member prince, Zuhaimi dan pasangannya...

Setelah sekian lame tak menjejakkan kaki ke negeri yang diberi jolokan nama jelapang padi ni, akhirnya sampai jua kami ke sana. Perjalanan memakan mase 7 jam lebih dari Shah Alam ke Pendang. Sepanjang perjalanan nak ke rumah pegantin, kiri kanan kami disajikan dengan lautan hijau padi yang sejuk bila mata memandangnya..walaupon ade jugak kami lihat beberapa bendang sawah yang ditenggalami air kerana musim hujan.

Sebaik kami tiba dalam pukul 2.30 petang, pegantin yang menjemput kami dihadapan rumahnya, seolah2 kami pulak yang dirai ketika itu..Jom tengok gambar yang sempat kami snap disana...

Sampai je, terus makan..perut dah berbunyi..

Barang hantaran pihak perempuan

Pelamin pegantin..

Ape lagi..bergambar lah..

Prince dengan pasangan pegantin..


Keris tamingsari ke ni???heehee

Alamak, pegantin minta balik daa keris tue!

Tolong!! Jangan Tikam aku....

Saguhati dari pegantin..

Nak pulang dah..
Eh..eh..banyaknya abg ni bagi...

SInggah solat dulu...sangat unik masjid tu..

Prince gah tunjuk lautan sawah padi

Bergaya sket...huhu

Menikmati udara yang nyaman dan menyegarkan

eh..eh..nak terjatuh ke saje2 wat tue???

berehat di RnR Tapah..

Bang..durian takde ker??

bersantai dulu sebelum memulakan pemanduan..

Thursday, December 16, 2010

:: Go Go Malaysia ::

Malaysia 2 - Vietnam 0


Morning You All....

Semalam sungguh meriah suasana di restoran mamak atau dikenali sebagai restoran Hakim..sungguh ramai yang ingin menyaksikan aksi bola sepak separuh akhir antara Malaysia menentang Vietnam malam semalam. Walaupon bukan di stadium tapi suasananya seperti dalam stadium setiap kali Malaysia menyerang ke kubu lawan. Penuh dengan sorakan serta tepukan kepada pemain2 Malaysia yang bersungguh2 hendak memenagi perlawanan malam tadi.

Apa yang prince nak kongsikan adalah beberapa orang asing yang berkulit gelap, mereka pon turut serta sorak dan berikan tepukan kepada pasukan Malaysia walaupon bukan warganegara kita. Maybe diorg hanya student di sini. Terima Kasih kepada mereka yang sudi support Malaysia.

Satu lagi spesel restoran ni ialah ayam gorengnya..memang betul-betul mengancam habis..memang berbeza dengan rasa ayam di tempat lain.sebab tu lah tak heran ramai orang yang datang ke sini terutama student. Layanan dia jugak bagus dan pantas..Eh..eh promote restoran ni lak..diorg kene bg komisen ni..haha

Cuma, ape yang prince kesalkan apabila melihat budak2 atau orang tua berjalan mengutip derma sambil dipimpin oleh orang yang bukan OKU..boleh dikatakan selalu mengutip derma disitu..memang kebanyakkan kita sering simpati dan memberi derma...begitu juga prince, tapi bila difikirkan balik betul ke diorg ni susah, bila tengok org yg pimpin OKU tu pakai jam tangan yg berjenama..kasut pon ade brand..tapi yang si OKU tu macam tu je setiap kali..hmm, hati2 lah supaya anda tidak ditipu ye...

Harini dah 10 muharam atau Hari Asyura,salah satu hari yang diraikan oleh Umat Islam, kalau tak silap prince banyak peristiwa yg terjadi pada hari ini antaranya adalah Nabi Adam dan Hawa dicipta, Allah S.W.T  mencipta langit dan bumi, Nabi Adam dimasukkan ke dalam syurga, Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api dan Allah S.W.T menenggelamkan firaun pada hari asyura.Banyak lagi peristiwa dalam hari ini sebab prince ada dengar ceramah mengenai ini masa di U dulu. Memang baik kalau kita berpuasa sunat di hari sebegini..kalau kat kampung mesti mak prince dan sedara mara bergotong royong wat bubur asyura..teringin sangat nak makan bubur tu..

p/s: ade orang tolong kejutkan prince bangun sahur..hehe..tq =)

Monday, December 13, 2010

:: ssSssshhH... ::

Rahsia Terbongkar!!!


Hepy MonDay!!...

Entri prince kali ini ringkas sahaja tapi sangat padat..Prince nak tanya pernah tak ada dikalangan anda semua pernah mengalami rahsia yang anda pendamkan mungkin bertahun2 atau lagi lama dari itu tiba-tiba diketahui umum?? Agak-agak apekah respon atau reaksi anda ketika itu?? pengsan?malu? sakit jantung? tergamam?mati terkejut? atau tak terkeluar kate2?(senyum..tak perlu kata apa2..:-p)

Rasa-rasanya anda dalam kategori yang mane? jomlah share sikit dengan prince..cite pengalaman korang yang dah terkantoi ke..atau ada cara-cara anda mengelaknya??

Tapi kalau rahsia tu amat lah berat dan sulit..mahu meletup je korang kan...macam gambar picture kat atas tu..tunggu mase nak meletup je..hehe

p/s: tak sempat nk berblogwalking, banyak keje, tunggu habis keje prince dtg menjenguk ye =)

Friday, December 10, 2010

:: Shah Alam - Perak - Kedah ::

Balik Kampung & Kenduri Kawin..


Salam Jumaat rakan Bloggers yang dikasihi...

Bagai pinang dibelah dua pasangan dalam gambar diatas itu..Ok, itu adalah antara tujuan prince untuk pergi ke Pendang, Kedah esok sempena perkahwinan sahabat prince sejak dari universiti lagi. Tahniah kepada mereka yang telah diijabkabulkan pada 4 Disember lalu di rumah pegantin perempuan.

Pada tengah malam pula, prince dan tiga lagi kawan prince akan bertolak ke kampung prince terlebih dahulu sebelum kami pergi kenduri sahabat kami keesokkan harinya. Dapat la juga lepaskan rindu pada family prince di kampung..tapi anak buah prince tak ade di kampung mereka berada di Ipoh..geram tak dapat nak tengok mereka yang comel molek tu...

Kebetulan malam ni budak2 ofis ajak main bowling pulak..tiga jabatan pula tu terlibat sekali, maknanya memang ramai yang turun malam ni antaranya Department Canseleri, Pusat Perancangan Strategik dan IneD. Kalau jadi tentu meriah malam ni dengan pelbagai aksi yang akan ditonjolkan dan dipertontonkan..tapi kami semua ni amatur lagi, so jangan heran kalau ramai yang "cuci longkang"..hehe

lepas main bowling nanti, prince kena balik bersiap sedia untuk perjalanan ke kampung pulak..kene minim kopi kapal api dulu ni."betul2 kaw"..haha..selamat la kawan2 prince pun boleh drive..biarlah diorg drive prince boleh tido nyenyak2 kat belakang..hehe

Ramai kawan2 yang tak dapat pergi telah menumpangkan hadiah2 mereka untuk dibawa bersama kami..memang banyak la hadiah untuk diberi kepada pegantin..mesti orang tengok pelik je kami bawa banyak hadiah, tapi lantak lah ape orang nak kate yang penting kami nak makan nasi minyak..nyam2..

p/s: korang ade jemputan kenduri kawin jugak ke weekend ni??