[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Friday, December 24, 2010

:: Chef Baru ::

Hidangan Malam...


Gambar di atas tue adalah menu malam semalam yang dimasak oleh chef baru rumah kami iaitu Zul..Semalam dia beria-ia benar ajak prince pergi beli barang kat Giant nak masak..So ikut je la..ada orang nak masak, prince makan jer..rezeki beb..haha

Selepas 30 minit membeli bahan mentah di Giant.. barulah terfikir nak masak ape..lame tu duk pusing2 kat kawasan benda2 basah tu..tengok ayam dah rase jemu..tengok ikan pulak, mak aiii..harga punyalah mahal teringin nak makan siakap 3rase tapi sebab 2 orang je yg nak makan tak jadi la beli..carilah udang pulak..tapi dah habis jual la pulak..last2 kami beli sotong je..kawan prince kate die nak makan sambal tumis sotong..selamat la prince tahu resepi die..so boley la beli sotong tu..sayur pulak beli touge jer..

Sampai rumah je suruh la die masak...tapi die pulak elok dah panas minyak tu, menjerit panggil prince sebab tak tahu nak masak macam mane..tadi kate dah paham dan senang je lepas bagi taw resepi.. prince tgk die dah siap potong bawang, cili, dan macam2 lagi la..sambal dah tumis tapi yang tak kene nya dia tak blend atau tumbuk dulu bawang dan cili tu terus masuk je dalam sambal tu..tapi prince kate tak pe la..ko yang nak makan kan..haha...

Tapi bila dah siap..boleh tahan gak sambal tumis sotong die tu..habis dengan licinnya sambal tu..yang tinggal asam keping je..memang sedap atau kelaparan kami eh?? Tapi prince puji masakan ikan tempoyak die..memang ade class,..prince kene belajar dari dia resepi tu...

p/s: Seronok bile rumah kami ade sorang lagi chef baru..hehe

12 comments:

::..Dia daYa..:: said...

Salam

wah sedap tu sambal sotong
suke makan touge

Nanti dah pandai masak ikan tempoyak kongsi laa resepi kat sini yer :)

Zara Irhan Affendi said...

msakn org bujang.. hihi.. :)

asliner said...

ki3..
boleh pulak x blend n tumbuk lada n bawang..=)

tapi..
nampak sedap lar sambal tumis sotong n sayur togeh tue..^_^

♥e'in♥ said...

yii.... nmpk cm sedap je 2.. leh e'in ase?? heee... ;p

Prince Halilintar said...

Daya: insyaallah..tgu ye..haha

zara: aha..nk try ker??haha

asliner: boley tahan la..tu yg habes tu!hehe

e'in: alamak..da bis la e'in..dtg lain kali eh..haha:p

safirah ahsanuddin said...

haha..kalo tak blend cmne nk makan kn??haha

izzatul atiqah azhar said...

sejak ade kekasih baru ni kan ,

ambik gambar x hengat :P

aleen aiden said...

waa..kemaen ye anak teruna masak.kalah anak dara nih.hu3

Prince Halilintar said...

fira: bole je mkn cume rase lain sket la...

izza:jeles ke??hehe

aleen:masakan bujang jer cik aleen...hehe

izzatul atiqah azhar said...

jeles .. tah2 dia yang jeles ngan hitam putih .. lalalala , hehe

nabilah_2908 said...

heheh...lepas ni.boleh la makan sedap2...dah ada chef.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BERTEMU KEMBALI

apple hijau said...

pandai nyer anak2 bujang trang tang tang ni masak...bertuah sapa yg dapat..tapi syg semua sudah berpunya terutamanya Prince..:P