[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Thursday, December 23, 2010

:: Kiriman Dari Kampung ::

Dah Lame Mengidam Nie...


Korang pernah makan tak makanan dia atas tue??? ke tak pernah tengok atau tak taw ape la tu kan...Ok, sebenarnya itulah bubur asyura yang dibuat oleh mak prince dan sedara mara secara gotong royong di kampung..Rasenya memang lain daripada yang lain..memang sedap..tapi ia tak sama dengan bubur lambuk taw..sebab ade orang ingat bubur asyura ni sama dengan bubur lambuk..salah same sekali ye..

Semalam mak prince telefon dan tanye "ade dapat tak bubur asyura?", dan prince pon jawab lah "sini tak ade wat bubur asyura"..rupe2 nya maksud mak prince, dapat tak bubur yang dikirim olehnya kepada sepupu prince. Malam semalam sepupu prince call suruh datang amik kat sek18..dengan pantas prince datang ke rumahnya sebab dah lame inginkannya...

Bagi yang tak pernah rase atau pun tak pernah lihat, sebenarnya bubur asyura ni bubur yang dibuat daripada pelbgai ramuan pada 10Muharam..tapi tak tak kisah pun kalau nak wat bila2..dalam bubur asyura ni boleh diletak seperti isi ayam,daging, kacang atau lain2..Selalunya orang kelantan suke campur pelbagai dalam bubur ni, tapi kebiasaannya kalau ade kacang pon dah lengkap..rase die liat2 sikit dan ditaburkan serbuk kacang atas bubur ni..

Kalau ade antara kawan2 yang nak wat bubur asyura ni boleh la tengok link ini: Resepi Bubur Asyura

Selalu bubur ni memang dibuat ketika bulan Muharam..sape yang cipta bubur ni pon tak taw..yang prince taw prince memang suke bubur asyura ni..hehe..

p/s: korang pernah makan tak bubur asyura ni??

14 comments:

sizuka[Izzati] said...

pernah & selalu makan & pernah gotong royong buat bubur asyura & sekarang rindu sangat nak makan!

aliesha kirana said...

dah lama xmakan..hehehe..kt utara mcm lain skit..dulu AK bljr kt ganu, mcm lain pulak bubur asyura dorg..ade rempah2 skit..hehehe..

shida mj said...

ala..prince, nampak sedap..nak sikit..

::..Dia daYa..:: said...

Salam.

Daya tahu sapa cipta, menda nie dah ada lama dah...
pernah terbaca dulu...
Tapi tak berani nak kongsi sebab takut salah pulak, lagi pun dah lama sangat Daya baca ...

Lain tempat lain caranya, ada yang buh daging rempah dan macam-macam laaa....

Yang tang makan sedap. nak kacau tu yang penat.

izzatul atiqah azhar said...

bentuknya macam kuih la ...

1st time tengok bubur asyura .. hehe .

Prince Halilintar said...

sizuka: kene try masak la izati..hehe

Ak: aha, lain2 tempat lain rasenya..

smj: nk eh smj?tapi dah habis..hehe:p

Dia Daya: owh cm tu eh..tapi stuju nak kaco tu mmg memenatkan kan..hehe

izza: tu prince nak tunjuk tu..ehehe..pasni dah kenal la..hehe

asliner said...

mestilah pernah mkn..=)
lar..ingtkan kuih bingke...
rupenye bubur asyura...
uniklah...
nk copy lar resepi..hehe

izzatul atiqah azhar said...

orang bandar x knl bubur asyura !!! hahaha ..

skrg baru taw rupanya camne :)

safirah ahsanuddin said...

haha..fira pon ske:)

syaiza - chan said...

larr...bubr asyura ke tuh...ingkn kuih...huhu..alarr...x pnh mkn pown bubur yg pepejal cmtuh..huhuhu... =="

Prince Halilintar said...

asliner: unik kan..copy..copy..haha

izza: lah org bandar ker...haha:p

fira: suke eh..hehe

ceja:xpenah makan ke..susah nk jumpe org wat bubur asyura ni taw..hehe

aleen aiden said...

mak aih...da baper taun xjumpe benda nih.nak cket.......hu3

nabilah_2908 said...

takpernh lak makan yg mcm ni...

kalau kt sini..bubur tu cair..mcm bubur biasa.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BERTEMU KEMBALI

apple hijau said...

my MIL pun buatkan bubur ni smlm siap bungkuskan bwk balik lg..hehe..bubur sedap memang sedap tapi manis sikit...