[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Wednesday, July 20, 2011

! Dah 25...Bila Nak Kawin?? !

Asslamualaikum sahabat-sahabat blogger prince..


Masa terus berjalan, sedar atau tidak, suka atau tidak, usia kita juga kian bertambah dari hari ke hari. Kehidupan adalah anugerah utama Ilahi. Inilah ketentuan yang tertulis untuk kita sebagai makhluk yang dicipta olehNya. Dia lah Tuhan yang Maha Berkuasa. Sahabat prince sekalian, pernah tak kita terfikir, kenapa kita masih hidup hari ini? Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar... Bersyukurlah kerana sehingga hari ini, kita masih lagi dipanjangkan umur kerana tempoh pinjaman jasad dan nyawa ini masih lagi dipanjangkan.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaanNya umur prince dah pun menjangkau 25 tahun sekarang. Sangat2 bersyukur kepada Allah, yang masih lagi beri prince kesempatan untuk menikmati nikmat-nikmatNya,  begitu juga kesempatan untuk menulis entri ini..Thank You Allah. Terima kasih juga kepada family, saudara mara dan sahabat-sahabat semua yang memberi ucapan, prince sangat menghargainya.

Dan semestinya prince juga tak dapat lari dari beberapa soalan-soalan hot macam tajuk entri ini..dan mengenai entri semalam prince tak sempat nak balas komen2 sahabat blogger prince, tapi prince sempat bace kesemua komen yang diberi.. Ada juga yang terkejut ingat gambar entri semalam prince yang kahwin kan..hehe, belum tiba masa prince lagi, InsyaAllah kalau ada rezeki prince jemput semua sahabat blogger prince disini..agak-agak nak datang tak?

Bila menjadi dewasa ni, prince mula sedar gunakanlah peluang hidup yang diberiNya ini sebaik mungkin untuk menyuci diri dan menghapuskan dosa-dosa lepas, memohon maaf atas kesilapan prince pada orang lain atau yang pernah prince lukai, menyelesaikan hutang sekiranya belum bebayar, dan banyak lagi perjuangan prince yang belum selesai lagi dan perlu dipertingkatkan lagi dan mungkin juga ada orang lain yang memerlukan prince..harap-harap ada la..hehe. Tapi yang penting adalah bekalan dan amalan yang perlu kita kumpulkan untuk dibawa ke akhirat nanti. Terima Kasih Allah kerana beri peluang untuk  prince menghembuskan nafas lagi.

"Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman. Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik. Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia. Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka." amin 




68 comments:

sahromnasrudin said...

selamat hari lahir....semoga terus mendapat rahmat Allah SWT..

p/s: doa itu selalu dibaca oleh imam surau saya setelah selesai solat berjamaah

halila Ibrahim said...

Selamat Hari Lahir... ooo muda lagi Prince ni .. emm ... muda lagi banyakkan rebut peluang pengalaman macam melancong ke...cari duit banyak2 ke...

Prince Halilintar said...

@sahromnasrudin: terima kasih sahabat..insyaAllah, semoga kite mendapat rahmatNya bersama..

p/s:doa tu juga selalu prince bace slps solat..

Lizzie Yasmin said...

lar baru twenty five ke? (ayat keciwa.. hahaha.. )

Happy Birthday wish all the best wish came true...

Prince Halilintar said...

@kak halila: thanks akak..insyaAllah akan berusaha bersungguh2..hee

Prince Halilintar said...

@Lizzie Yasmin: thanks yasmin..tapi nape kecewa??

cik sakdi said...

besday prince ke hari ni? HB! ehem da ade calon ke tu? :)

Papa Mifz said...

selamat hari lahir bro..semoga panjang umur murah rezeki & di percepatkan jodoh nye..:)

apple hijau said...

25 tu muda lagi la Prince...carik harta dulu nanti Ecah cuci kaki jer...he he he gurau jer...

Sentiasa mendoakan Prince bahagia, gembira, selamat dunia dan akhirat...sob sob...sedey plak tetiba...:(

liyana said...

selamat hari lahir prince.
owh 25 ya
insyaALLAH dtg.hehe

sizuka[Izzati] said...

selamat tambah umur prince.nak buat kenduri nnti jgn lpe jemput :P

aleen aiden said...

25 sudah...wah3... :P

aliesha kirana said...

aminnnnnnn~~


birthday prince ek? selamat hari lahirrr! kita sebaya..hehee..xpe jgn sedih2... smoga sentiasa dlm rahmat Allah dan bahagia dunia akhirat.. amin..

Tukang Karut said...

baru 25... muda lagi tu... simpan duit banyak2 dulu...

shida mj said...

la.. dah 25 tahun ingatkan 22 tahun..anyway happy birthday yimz..err silap, prince..
ptg nanti kita pegi raikan bersama abg z & ksar ke destinasi yg dipersetujui bersama..jumpa di sana

nabilah_2908 said...

HAPPY BIRTHDAY MR PRINCE...!! :)

umur 25 bagi seorang lelaki...rasanya masih terlalu awal utk berumah tangga...kalau perempuan tu lain la..hehe.. :)

Moga sentisa di murahkan rezeki, Moga Allah berikan kesihatan dan kebahagiaan yg berpanjangan buat Prince.. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

25 masih muda prince..prince lelaki jd soalan hot mcm ni xda kesan sgt kat prince kan..

Qaseh dalia adelia said...

selamat hari lahir putera ku eceh ..hehe semoga panjang umur n sentiasa di bawah payung rahmatNYA .. 25 bagi laki still young , lain lah kalau perempuan tapi kalau dah sedia cepat2 lah kawen ..hehehe

♕ Mr.IX ♂ said...

baru 25.. cari harta dulu yer baru fikir kawin..huhu

Kakzakie said...

Happy 25th Birthday Prince!!

Akan sampai masanya jodoh itu. Carilah bersandarkan yg empat asas sering dipaparkan dlm Islam. Insya-Allah pasti berkat dan beroleh kebahagiaan

En iLham said...

Alhamdulillah, semoga dengan pertambahan usia semakin menambahkan kematangan dan meningkatkan lagi kualiti ibadat kita. Insyaallah. umur 25 muda lagi. banyak lagi benda yang boleh digapai. insyaAllah kalau dah ada jodoh esok pun boleh kawen...hehe

Prince Halilintar said...

cik sakdi: yup..my besday..nak bg hadiah ke?hahaha..calon eh?hmmm..

Prince Halilintar said...

papa mifz: thanks ye..=)

Prince Halilintar said...

apple hijau: amin..thanks atas doa itu..hehe

Prince Halilintar said...

liyana: yup, 25 dah..thanks ye =)

Prince Halilintar said...

sizuka: insyaallah prince jemput..tapi lambat lagi kot...hehe

Prince Halilintar said...

aliesha kirana: aminn..thanks AK..sape lagi tua AK ke prince eh?hehe

Prince Halilintar said...

Tukang Karut: tu la mude lagi kan..rilek dulu..hihi

Prince Halilintar said...

smj: nk anggap prince umo 22 pun xpe..ok2 set..baik betul kawan2 opis prince ni kan..

Prince Halilintar said...

nabilah_2908: aminn..thanks nabilah..insyaAllah

Prince Halilintar said...

cik betty: xctually xde kesan pun..tapi rimas dgr org duk tanye bende yg same je..hehe..thanks ye cik betty =)

Prince Halilintar said...

qaseh: aminn..terima kasih atas doa itu ye..insyaAllah, prince ready je..hahaha

Cik SHiNJU said...

Selamat Hari Lahir Prince..
Semoga pjg umur dalam kebajikan,
murah rezeki dalam keberkatan dan dirahmati ALLAH selalu...Amin..



Kawen nt jemput kami yer :)

Prince Halilintar said...

Mr Ix: harta boleh dicari, kasih sayang kene disemai..kehkehkeh

Cikgu Tie said...

Selamat hari lahir Prince....Semoga sentiasa hidup di dalam keberkatanNya.

P/S: Cikgu Tie doakan prince akan dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki dan bertemu jodoh dengan seseorang yang mampu membuat Price rasa sempurna bila bersama dengannya.

h A n Y S said...

selamat hari lahir.. =)





bila nak kawen?
haha
;p

~cik tiram~ said...

muda lagi la prince. tp da ade calon kew ? kikiki
hapy bufday !

asliner said...

selamat ulang tahun kelahiran yang ke 2x tahun..hehe

alah..
baru 25..
kawin umur 30 prince..=)

kalau perempuan yang 25 dah kire lambat..
tapi lelaki 'rilek dulu'..=)

Prince Halilintar said...

Kakzakie: ye betul tu, sy ingat tu..perempuan dinikahi dgn 4 perkara;kerana hartanya, kerana keturunannya, karena kecantikannya dan keranan agamanya. Maka, pilihlah yang baik agamanya,nescaya akan gembira...thanks kak zakie ingatkan saya =)

Prince Halilintar said...

En iLham : betul tu en ilham..klu dah jodoh kite mase tu juga blh kawin kan..hehe..insyaallah..thanks

Prince Halilintar said...

Cik SHiNJU:amin ya rabbal al amin...thanks cik shinju..insyaAllah prince jemput sahabat blogger prince semua..

Prince Halilintar said...

Cikgu Tie:amiin...terima kasih atas doa cikgu tie tu ye..prince sgt hargai..=)

Prince Halilintar said...

h A n Y S: thanks hanys..insyaallah, bile bertemu jodoh yg ditentukanNya kawinlah prince nanti..=)

Prince Halilintar said...

~cik tiram~: mude lagi eh..time kasih..hehe..insyaallah klu ade jodoh prince nnt prince jemput mkn nasi minyak ye =)

Prince Halilintar said...

asliner : time kasih atas nasihat itu cik asliner,..xplan pun nak kawin lagi..tunggu umur 26 ke 27 ke..hehe

nuruhuda_329 said...

hohoho baru 25..belom 35 hik3 :P

Prince Halilintar said...

nuruhuda_329:ye prince taw prince mude lagi kan..hahaha:p

M a W a D D a H said...

bru sweet 25..rileks ar...kumpul duit lu, beli rumah banglo dlu sebijik, baru dtg meminang i...hahahaha...i plak...haha..

hepi besday...moga sentiasa ceria2 dan dirahmati oleh-Nya...aminnnn....

Prince Halilintar said...

adah: kehkehkeh..alamak nk umah banglo sebijik..xmampu la prince nk gi meminang adah..hahaha:p

thanks adah for the wish..

bunga said...

selamat hari lahir..bunga pun menghampiri 25 tahun..hehehe..sama la ngn bunga xlari dari soalan bila nak kawin..

Prince Halilintar said...

bunga: time kasih bunga..tu la..mesti ade je soklan camtu..tapi prince xkisah pun..siap gurow2 lagi klu org tanye..hehe

Dilla Ady said...

alamak...terlambat pulak dilla nk wish kt prince..

hepi belated sebeday dik..huhuhu

eh..kitorang dulu 24 da kawen tau, kitorang sebaya...25 da dapat anak sorang..

jadi, cam biase...prince bile lagi??

dwaty said...

birthday prince ker???? selamat ulang tahun... insyaallah jodoh tak kemana... lagipun prince muda lagi...

kella said...

Selamat hari lahir!!! =D nak kita nyanyi tak?
hehe.. oo baru umo 25 ni..
takpe.. adik adik ku ramai yang single lagi nih! ada 24 ada 22.. hehe.. ;p

semoga kehidupan prince sentiasa dirahmati Allah...

Prince Halilintar said...

kak dilla: untung la akak dpt kawin awal kan..hehe..lps ni blh la tambah lagi anak..hahaha

prince kawin nnt jgn xdtg pulak ye =)

Prince Halilintar said...

dwaty: thanks dwaty..betul tu..prince okay je..hehe

Prince Halilintar said...

kella: time kasih..cepat nyanyi..prince nk dgr ni..hehe

oohhh..ade yg 24 dan 22 eh..nak dua2 boley?hahahahahah:p

HEROICzero said...

semoga panjang umur murah rezeki cepat jodoh la ye dak ? =)

Prince Halilintar said...

HEROICzero: time kasih kome atas ucapan tu..teman hargainya..hehe=)

nona hidayah said...

eh? birthday prince semalam ker?? happy birthday..birthday sye next week..hehehe..

semoga tahun nie akan jadi lebih baik dr taun2 sblm nie (:

Prince Halilintar said...

nona hidayah:amiin..insyaAllah..time kasih hidayah..owh, awk nxt week ke..nnt prince wish kat blog nona hidayah..hehe

Afzainizam said...

....Selamat Hari Lahir.....
moga terus success dan terus success dalam memburu impian...
may Allah bless you...always..always and always...

Panjang umurnya .. panjang umurnya
Panjang umurnya … serta mulia
Serta mulia … serta mulia
Panjang umurnya .. panjang umurnya
Panjang umurnya … serta mulia
Serta mulia … serta mulia
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HI….. :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*

Ramai manusia mengadu dan mengeluh akan jodoh mereka... Nape tiada siapa yang nak mengadu dan mengeluh akan keraguan atau kesusahan mendapatkn cinta Allah..? kenapa tiada yang menangis kerana takut akan kehilangan cinta Nya... samalah saya.. mari lah kita muhasabah diri masing2.. cintailah Pecinta sejati kita yang tak pernah meninggalkan kita walau sedetik.. wallahualam

Kalau ada Jodoh tak kemana... Takkan lari gunung dikejarrr.. Insya Allah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
generasi nissan sentra

sahromnasrudin said...

assalamualaikum...

datang ziarah cini pada pagi jumaat ini

Fyqa said...

happy belated b'day


have a nice day :)

Ezay Hadry said...

Selamat hari lahir Prince..sori lewat..hehe 25 ok lagi..28 buleh la start mencari...ke dah ade??

♥e'in♥ said...

happy birthday.. dh elok sgt kawen tu prince.. hehe..

Gen2Merah said...

iye.. umur masi 25.. kalau lelaki ianya masih awal lagi.. boleh kumpul harta dan buat komitmen lain yag penting dulu.. apa pun, semoga umur kita yang panjang ini sentiasa diberkati

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip bersihkan lining roof kereta
Selamat Hari Lahir... ooo muda lagi Prince ni ..Kalau Dah Jodoh Tak Ke Mana.