[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Friday, August 6, 2010

:: Jom ke K.Kangsar ::

Balik Kg Makan Buah-buahan...

Dah lame aku nak post entri ni, tapi tak tersampai hajat, ade je keje kene settlekan dulu, akhirnya hari ni dapat jugak aku post..hehe

Destinasi: Kuala Kangsar,Perak
Tarikh    : 30 Julai 2010
Perjalanan: 3 jam (dari shah alam)

Entri kali ini aku nak cite pasal kampungku sebab minggu lepas aku dan rakan serumah ku telah merancang untuk ke kampungku untuk makan buah2an, disamping mandi-manda di sungai dan pusing2 kuala kangsar. Disebabkan diorang ni pun xpernah sampai lagi jadi aku pon teringin la bawa diorg ni...sape mereka??? nak taw, ok jom kite berkenalan dengan mereka...

Ni kawan aku sejak aku mula masuk universiti lagi..
Name: Ridwan
Asal   : Sabah
Umur: 24
Status : Bujang
Sudah Bekerja

Yang ni plak aku kenal slps masuk rumah sewa kami...
 Nama: Faiz
Asal : Kelantan
Umur : 24
Status: Bujang
Sudah Bekerja

Yang ni akulah...hehe
Nama: Yimz
Asal : Perak
Umur : 24
Status : Bujang
Sudah Bekerja

Ok, da kenal, sekarang aku nak mulakan cerita perjalanan kami pulang ke Kuala Kangsar...

Tepat je kul 1 pagi kami memulakan perjalanan kami dari Shah Alam selepas memastikan kereta dalam keadaan baik. Jalan time malam ni best kete xbanyak sgt, so main kanan je la..Kami sempat singgah di RnR tapah untuk minum kopi bagi segar sket mate..tapi yang kawan2 aku ni same je minum ke tak time aku drive diorg tido jugak..radio jer yang jadi teman aku di awal pagi buta..Akhirnya, lebih kurang 4.15 am kami tibe di kampungku. masing-masing tak sedar dah sampai sebab sonok lentok sambil bermimpi dalam kete...Mak aku dtg sambut kami di luar pintu dan kami pun membawa masuk barang2..Ape lagi mate dah ngantuk, walaupun sekejap lagi nak masuk subuh, tapi tak terdaya aku nak tahan lagi, pergilah melentok sekejap..masing2 tidur mati...bangun2 jer dah kul 7.10am, kelam kabut pegi solat subuh..

Aku dan kawan2 menikmati sarapan pagi yang disediakan oleh emak aku, menunya, bubur durian, cucur durian, lempok durian, buah durian pon ade ...alahai sume bertemakan durian sambil minum teh o panas...kamin makan puas2 dulu sebab ade beberapa misi yang kami kene settlekan...

Misi 1:
Selepas je selesai sarapan, kami pon meneruskan misi pertama kami iaitu mencari durian di dusun..tak jauh pun kat belakang rumah jer...semalam mase kami sampai pun dengar bunyi durian luruh..ditambah pulak dengan angin yang kuat dan hujan renyai2...pasti banyak durian yang luruh, dah memang rezei kawan2 aku untuk makan durian...

 Inilah dusunku tak besar mane pon..

hah..tu dia ridwan dah jumpe sebiji..

aku pon dapat bau kat mane durian luruh...hehe

ni die durian yang dapat kami cari...

tapi tak pe ayah aku dah simpan beberapa biji durian daripada dijual..
Misi 2:
Seterusnya, kami membawa galah dan peralatan lain untuk menunaikan misi ke2 kami, ape lagi kalau musim durian mesti buah rambutan pun banyak jugak..so, target kami nak amik sebanyak yang mungkin..sampai tinggal daun jer pokok tu..ish2 tamak betul..

ni lah salah satu pokok rambutan yang paling sedap kat dusunku...

strategi 1: Mengait..gaya Faiz mengait rambutan...
Ridwan plak mencuba...



baru sket ni, mane cukup,kene tukar strategi yang mendatangkan hasil lumayan dan cepat..hehe, yang dak kecik tu anak buah aku, die pon sibuk nak ikut jugak..siap tolong bawa kereta sorong tu..kuatnya...

Jadi kami plan lagi bagus kalau panjat, cepat sket dapat buahnya..masalahnya sapekah yang akan menjadi mangsa untuk panjat..???





last2 adik aku yang jadi mangsa untuk panjat, kami bukan xnak panjat tapi nanti kalau panjat konfem pokok tu tumbang plak..hehe, jadi kami tunggu di bawah kutip jer... 

  Barulah banyak hasilnya, tapi xcukup lagi ni...

Strategi ke3: kitaorg tebang dahan yang banyak buah...
Barulah penuh kereta sorong beb..dua kali trip plak tu..rajin tul dak kecik ni..


Bile dah dapat ape yang dicari, pulang la ke rumah..dak kecik tu xpuas main la tu xnak balik...
Lepas tu proses mengikat rambutan plak, dah macam nak jual je..

mari..mari..satu ikat RM3..beli 1 ikat percume sebiji ...ahaha


Ini antara buah yang terdapat juga di dusun ku...
Akhirnya, Misi 2 kami selesai dengan jaya dan cemerlang gitu...puas la kami makan rambutan jer..Seterusnya kami akan meneruskan Misi ke-3 kami...Kalau nak taw Misi ke3 kami ape nantikan kemunculan entri baru nanti...

p/s: pade sape2 yang nak mkn durian,rambutan, manggis,pulasan.. silalah dtg rumah..ehehehe

                             


7 comments:

afayufu said...

tk leh dpt ke sikit buah-buahan tu...

Prince Halilintar said...

boleh...kite tukar nak dengan kuih u jual tu..hehe

Lizzie Yasmin said...

best nya ada dusun buah mcm tue... syok syok syok.. kalu mcm nie, balik kg tiap2 minggu pun x kisah.. suasananya tenang abis...

izzatul atiqah azhar said...

akhirnya post gak entri ni ..
(* . *)

belog saya hitam putih pun ade gak post entri baru

Prince Halilintar said...

yasmin: nnt beli la tanah..pastu tanam pokok buah2an banyak2..hehe

izzatul: ade lagi entri nak pos..tungguuuu...k prince halilintar gi blog saya hitam putih plak..

nabilah_2908 said...

owh..seronoknya...kat rumah ada dusun buah...


jom ke APA KATA HATI pulak,
YASSIN UNTUK SI PEROKOK

Prince Halilintar said...

best ar jugak..tapi lagi best kalau dapat bawa kawan2 yang xde dusun untuk same2 merasainya..