[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Wednesday, August 11, 2010

: Selamat Menunaikan Ibadah Puasa ::

Bangun Sahur...

Assalamualaikum semua...



Ape macam ari pertama kita berpuasa ni? harap korang semua dapat menahan lapar dan dahaga serta lagi elok kalau kita dapat juga menjaga pancaindera kita dari melakukan perkara-perkara yang sia-sia dan mengurangkan pahala kita di bulan yang mulia ini.

Prince nak bercerita ketika nak bangun sahur la untuk entri hari ini...ok semalam memang agak lewat juga prince tido, tambah2 ade pulak org yg baik hati dan memahami nak tolong kejutkan time sahur nanti, lagi la prince amik kesempatan tido lewat...

Malam tu kul 12 am prince dan faiz (kawan yg prince bawa balik kg prince tu) sibuk la memasak untuk makan sahur nanti..kali ni resepi si chef Faiz iaitu sup tomyam ayam kot...prince pun tolong la ape yang patut untuk nak makan bersama2 dengan budak2 bujang di rumah prince tu..setelah selesai semua masing2 cari port nak tido lar..ade org tu bagitaw nak tido kene cari mood dulu, so prince pun try la cari mood..kot2 jumpe mood tu..baru jer nak cari dah terlena dibuai mimpi..hehe

Detik nak menjelang sahur ni...dalam kul 4.40 am, suasana time tu plak sejuk dan nyaman jer..lagi la sedap tido tapi time tu dah terjaga dari tido mane taknya, bunyi alarm merata dengar dari rumah jiran-jiran prince, bukan tu jer ade yang bunyi kuali duk kong tang kont tang duk tengah masak, tambah pulak ade bau sedap melalui lubang2 hidung tengah tido ni..

Ape lagi prince pun terus bangun nak panaskan ape yang patut...bile sampai je di dapur terdengarlah jeritan2 kecil membuat bising...bukan hantulah..syaitan kan dah kene ikat...ini anak2 dara sebelah rumah da..ape yg diorg memekak pagi-pagi buta pun tak taw...tapi aku rase biasalah nak sambut sahur dengan meriah, erm paham2 lah hari pertama sahur mestilah bersemangat nanti dah ujung2 bulan mesti liat nak bangun kan...

Teringat pulak aku time study di university dulu, bile time nk sahur je ade la hamba Allah yang rajin ni pegi ketuk dari bilik ke bilik asrama...ok la gak, ade satu hari tu die malas nak ketuk die menjerit kuat2 ..macam ni bunyi nye.." Oii budak2 bangun sahur lar.." kitaorg dalam bilik gelak jer kat dia..tapi niat die kejutkan rakan2 kolej memang patut dipuji...

Sambung balik cite sahur aku ni, selesai panaskan lauk dan nasi, tibelah mase yang aku tunggu2 nak mengejutkan rakan2 rumahku yg sedang lena tido dengan cara yang paling kejam..haha, gurow je..baru aku nak ketuk pintu bilik mereka masing2 dah bangun ...so xdapat la aku nak memekik kat telinga diorg suruh bangun...tapi aku sempat misscall org yang janji nak kejutkan aku tu...haha..

Jadi, ramai2 dak rumah aku bersahur dengan rezeki yang ada di depan mate..seronok sahur sama2 baru berkat..hehe..dah selesai sahur kami pun tunggulah masuk waktu subuh..

Harap korang semua bersahur juga dan minumlah  seteguk air kalau xnak makan pun...niat puasa jangan lupa pulak pada malam hari ye..



"SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA KEPADA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT.."

7 comments:

shida mj said...

prince nanti suruh member tu masak lebih sikit..nanti akak nak tapau..hehe

sizuka[Izzati] said...

whoahh ingatkan masak td.rupenye panaskan.heee~

nabilah_2908 said...

wah..rajin tul kaum2 Adam ini memasak tuk sahur... ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
SALAM RAMADHAN

sariah said...

Baik betul hati org yg mengejutkan bgn sahur....nanti akak nak mintak org tu kejutkan akak jugaklah...

Prince Halilintar said...

shida mj: lepas ni turn saye lak masak..nk tapaw ley tapi lepas subuh..hehe

sizuka: takut xsempat lak nanti

nabilah: semangat ramadhan

kak sariah: tak boleh hanya untuk saya..hehe

izzatul atiqah azhar said...

comey baby tu ....

kepada izzatul , orang suh komen entri ni , bukan komen gambar .. hehe

selamat berpuase untuk hari ini ...

Prince Halilintar said...

Selamat Berbuka Puasa juga pada Izzatul:)