[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Thursday, May 5, 2011

! Aktiviti Di Kampung !

Assalamualaikum dan salam sejahtera warga blog semua...


Hari ni prince nak cite ape aktivti prince buat semasa bercuti di kampung minggu lepas...sudah semestinya ade banyak kenduri yang diundang oleh orang kampung..memang makan free sampai tak terisi dah oleh perut mane taknya sekali pergi kenduri sampai 3 atau 4 buah rumah...tapi sebab dijemput eloklah kite datang meraikan bersama-sama...jom tengok gambar gelagat anak buah prince..





lepas balik dari kenduri masing2 kepenatan..dapat pulak hamper kerana mejadi pemenang cabutan bertuah..no anak buah prince dapat lak tu..untung die...tengok gambar tu die seorg je nak makan xmo kongsi2 tu...


petangnya pulak prince pergi la kebun belakang rumah tengok2 ape buah-buahan yang ade dengan adik2 prince...tapi mak prince siap pesan suh tolong kait jering sekali...walaupon prince xpandai makan jering tapi kaitla sebab ayah n mak prince nak makan..bila gi je kebun tengok buah rambutan baru berputik, langsat baru ade bunga, durian pun bunga je lebat buahnya mungkin ade kecik2 baru kot, pulasan daun je lebat buahnya takde lagi, buah pisang je banyak yang masak...


Ni la pokok jering...nampak tak buahnya tu...

bukan senang nak amik buah ni..kene kait..tinggi pokoknya..galahnya pon tinggi..habis kudrat dan tenaga prince mase kait jering ni..

unggun api ni wajib ade klu nk halau nyamuk dari gigit..tapi prince rase xberkesan pon habis tangan digigit nyamuk jugak..hehe

hah, kan da dapat juga kait tu...cukup sebakul sudah la kan..
Tips nak kait jering ni jangan berada di bawah pokok ni ketika orang mengait nya klau taknak  kepala benjol dihempap jering..tengok je kecik keras tu kulit  die...tak caye tanye adik prince..hehe..yang mengait jgn risau tak kan kene nye sbb korang takkan kait bg kene diri sendiri..haha
p/s: okla..nak cite pasal kait jering je..sambung next entri lak la ape prince buat seterusnya ketika di kampung halaman.. bye2 =)

48 comments:

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

seronoknya balik kg prince ada dusun buah-buahan..akak pon x pandai makan jering..petai pon x suka..mcm kelatlah semua tu..

toyolkiut said...

wah prince..
best nye..
TK dulu makan jugak jering tu, hiris kecil2..
tp skrg kt sini payah nk dpt dh..
klau ada pun orang jual yg dh rebus..

Prince Halilintar said...

cik betty: tu la, same la dgn prince..tapi ulam lain prince makan..hehe

TK: yeke..klu TK dekat boleh prince bagi sikit kat TK merasa..hehe

mOon jOhari said...

waa...serOnOknya...anak3 buah pn chumil2...
ayah mOon x kait tp panjat ja terus...hehehe..ayah mOon superhero bab panjat pOkOk ni...

Prince Halilintar said...

moon: la yeke?hebat betul ayah moon ni..prince bkn xmo panjat tapi pokok tu yg xbg prince panjat(alasan xreti panjat) hahaha...

halila Ibrahim said...

ooiiii.. bestnya kampung prince .. banyak pokok buah2 .. best la.. tak mau buah rombongan ke .. akak suka sangat kampung2 macam ni..

Akak bukan tak makan jering ( ye la nanti org kata belagak pulak ) makan cuma tak serius je.. tapi kalau ulam2 lain mmg hari2 makan mcm pegaga n pucuk ubi.. ( dua2 ni feberett akak )

M a W a D D a H said...

pernah makan jering...tapi kalau kat ganu, jering tu direbus dan makannya cicah ngan nyiur yg dimesin...xreti buat, pandai makan je...hehehehe...

bestnya kg prince bnyk buahan2..semua pokok baru berbunga nie..time berbuah tu jgn la lupa pos buah2an kat adah...hehe...alaa...seronoknya mkn durian...xmakan lg utk musim ni...huhuhu

Mek Norfa said...

bestnya duk kag kan prince.. banyak tul jering..hehe prince nk makan semua ke tu.. mek xpenah makan jering,, sbb xsuka..haha

Prince Halilintar said...

kak halila: buah rombongan?heehee..pokok mmg byk tapi bukan musim buah lagi la..hehe

adah: yeah,adah dah muncul kembali..kemane la mghilang tu..adah, xpernah plak mkn jering ngan nyiur yg dimesin tu..nk mkn durian eh adah dtg je la kg prince ..haha

mek: prince xpandai mkn jering..haha..prince tlg kait je..pastu bg kat sedara mara dan kawan2 yg mkn jering..

nabilah_2908 said...

prince kena pakai lotion ( tk ingt pe nama lotion tu) tuk elak kena gigit nyamuk.. ;)

banyaknya jering...sy pun x reti nk makan..huhu.. :)

cuti sekali lagi...seronok la yer...semua dah berbuah...lagi2 kalau time tu tgh cuti sekolah..sure lagi meriah...ish..ish..ish..besh nya..!! ;)

cik sakdi said...

next time prince balik kampung kan, buah rambutan tinggal daun, buah langsat dah licin,durian tinggal kulit, pisang tinggal batang pisang je, HAHA semua diorang da makan.. *benda terjadi kat kite.kisah benar yang serius! Huhu

dwaty said...

dulu masa kecik2 tak reti nak kait2...panjat trus pokok tu... sedap ke jering tu????

Prince Halilintar said...

nabilah: prince xheran pon kene gigit nyamuk..tapi kesian kat adik2 dan ank buah prince yg nak ikut tu..prince dah biase hidup kg mase kecik dulu..lps ni balik sekali lagi musim buah la..xsabar rasenya..hehe

ciksakdi: la camne ley camtu?org curi ke atau xsempat nk mkn? ke cik sakdi wat jual?hehe

dwaty: hebat betul..prince setakat pokok manggis tu boley panjat lagi tapi jering atau petai ni mmg failed klu panjat..haha

liyana said...

bestnyer kg princes..
comel anak2 kecil2 tu..
have a nice day at kamppung!

Prince Halilintar said...

liyana: thanks..tapi ni mase prince blk kg time cuti hari pekerja tu..hehe

Kakzakie said...

Nampak gaya ramai yg balik kampung cuti yg baru lepas ini. Seronok tak terkata tambah lagi makanan yg dijamu dan suasana yg nyaman....

Tak lama kena balik lagi kalau nak makan buah yg baru berputik ...

aliesha kirana said...

wah banyakkknyee kt dusun prince! best3.. kampung sejati..buah rambutan bln 7 kn berbuah..heheeh.. AK xmkn jering sgt, hehe..tp boleh la makan..

Gen2Merah said...

indahnya khidupan di kampung. aman damai dengan dusun buahan dan udara segar...

Prince Halilintar said...

kakzakie: bgitu la gamaknye klu nk merasa mkn buah2an..hehe

AK: agaknya la kot, sbb tgk byk putik rmabutan dah kat atas pokok..owh,AK pun xmkn eh..haha

gen2merah: sebab tu la indahnya suasana kg kan..

cik sakdi said...

prince, kite balik jb, semua dah berbunga, balik kali kedua, bunga semua dah xade, diorang dah makan.. sobsob. :( HAHA

Prince Halilintar said...

cik sakdi: biarlah diorg makan bunga cik sakdi makanlah buahnya..haha

cik sakdi said...

eh prince ni, ingat diorang kambing pe nak makan bunga? kakakkah *gelak guling2

KAMIHIDUP said...

oh, jeringgggg. sedapnya. :)

Dilla Ady said...

tunggu rambutan belakang umah jugak nih..bile agaknye tak sabar nih..ooo, kait jering macam kait petai jugak ye...jenuh nk mengait pokoknye menonjang kemain kan..

Cik SHiNJU said...

aritu saya balik kg duyan tgh berbunga gak...jering tu makan buat ulam atau rebus?

Prince Halilintar said...

cik sakdi: amboi..main2 je la..hahaha..guling2 jgk..

kamihidup: sedap ke?xpernah rase pon..hehe

dilla: aha..mcm tu la sshnya..klu kait rambutan senang je kan..haha

shinju: kt kg prince pon berbunga baru..jering tu boleh wat ulam dan rebus jgk..ikut pilhan masing2..

aque said...

tapenah makan jering.. coz sume adik beradik adew semput...
nenek kate.. sedap macam kacang.. huuhuhu...

bapak tinggi pokok jering... huhuhu..

Prince Halilintar said...

aque: tinggi dia mcm pkok petai gak la..sedap mcm kacang?ntah la prince pon xpernah mkn..haha

KUREKURE COMEL said...

mina tak suka mkn jering..tak sukeeee..hehehe...


seronoknye rumah prince....rumak mina kt kg cmtulah....


kalau tak kena gigit nyamuk tak cool la prince...hahaha..oppss...

intan abidin said...

jering tak pernah makan ,petai bolehla makan kalau buat sambal petai dengan ikan bilis ...

wah bestnya kampung prince banyak dusun2 buah.dah lama tak pergi dusun buah2an nanti bolehla ajak saya sekali, kalau pokok buah2an tu da berbuah hehehe :) seronokan kalau kita makan buah2an tu di bawah pokoknya, best2..hehehe :)

comelnya anak buah prince...:)

kalau nak halau nyamuk tu prince bukan begitu caranya jangan biarkan api tu marak,biar ia berasap je itu menurut pengalaman sayala sebab sayapun hidup di kg juga slalu pergi kebun(dusun)memang banyak nyamuk ,kitapun slalu hidupkan api ,tapi tak bagi api tu marak biar asap je yg nampak api tak nampak nyamuk akan hilang, ada juga tapi tak banyakla n tak kena gigi dah nanti..hehehe :P

aisyah ahmad said...

best nye kampong kannn prince..

nak jering tu cket boleh..
wat masak tumis ikan bilis..sedapp oooo..hehe

aisyah ahmad said...

best nye kampong kannn prince..

nak jering tu cket boleh..
wat masak tumis ikan bilis..sedapp oooo..hehe

Prince Halilintar said...

mina: yeke..owh best ar duk kg udara nyaman dan segar kan..

intan: mmg betul ckp intan tu..asap yg wat halau nyamuk tu..yg api besar tu sbb baru nk bakar..hee..mmg best duk kg ni..jom2 nanti kite wat rombongan masuk dusun..hahaha

aisyah: boley2..dtg ar sini..nnt prince bagi..blh wat msk tumis eh..xtaw la plak..kikiki

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

budak budak tu comel
jering tu gua memang true kalau ada jering

mie said...

fuh!!!
comel budak kecik tu..
rasa nak saja gue cubit pipi tu..
ahahaaaa

shida mj said...

bebudak kecik tu memang comey..geram.
thanks ye prince buah jering tu..asben suka buat ulam cicah cencaluk bila makan dgn nasi.

dya adriza said...

wah.. 1st time ni tgk jering. selama ni dengar2 je, tgk x pernah. sedap ke ek..

Amoi said...

sedap ke jering tu?

:o

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy cat spray dashboard kereta

musim buah jering yerrr.... panjang galah buluh tu.... dulu mmg makan jering ni cecah sambal belacan mmg sodap tau....

ghost writer said...

jering nih paling best kalau duk berkelana dalam hutan...kena plak ada sambal..peh!

tapi sebenarnya tak suka sangat makan jering sebab keras ya amat.

sizuka[Izzati] said...

whoahhhhh syoknya balik kampung pergi dusun~!takpe takpe tak lama dah.nanti nak amek gmbr panjat pokok durian.HAHA.

Prince Halilintar said...

brutalsolo: bdk2 time kecik mmg cute2...hehe

mie: prince dah tlg cubit2kan dha..haha

smj: same2..ok tak jering tu..hehe..insyaallah ade petai nnt prince kasi lagi..hehe

dya: xpernah tgk pokok die eh..prince xpernah lak rase jering ni..

Prince Halilintar said...

amoi: ntah le sbb prince pon xmkn jering..haha

afzainizam: aha musim jering skrg ni..galah panjang sbb pokok tinggi..mmg sedap diorg kate makan cam2..

ghost: jering ni kene rebus dulu bg die lembut baru sedap mkn..hehe

sizuka: aha pastu lps panjat pokok durian jgn lupe petik buah durian sekali taw..haha

♥e'in♥ said...

bestnye ade kebun.. e'in xpenah rase sume nie.. kampung pon tade.. sume dok bndr.. huhu.. rugi kn?

Prince Halilintar said...

ein: xpela, nnt beli la tanah wat kebun sendiri..hehe

Nasriq said...

hoh... tak brutal sangat la kait jering jea... cerita la kait durian ke... panjat pokok manggis ke...

Prince Halilintar said...

nasriq: nk panjat pokok manggis kene la tungu musimnya..lambat lagi..tapi klu nk kait durian tu nnt org kate gile ke ape..hahahaha

M a W a D D a H said...

betul ker ni boleh dtg?? terkejut kang org kg...hahaha