[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Tuesday, May 24, 2011

! Terpedaya !

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Warga Blog...


Today, prince tak ada idea sangat nak story2 bende best dengan korang but there is something important i want to tell uols about TRUST (kepercayaan). Bila prince buka draft ade entri yang  prince belum publishkan lagi.Jadi, nak sambung taip entri ni. Melalui pengalaman prince sepanjang hidup ini (macam dah lame sangat je hidup kan) prince rase kite jangan mudah terpedaya dengan seseorang jika die mula mendapat tempat dalam hati kite..kerana mungkin ada diantara mereka hanya akan mengambil kesempatan di atas kebaikan kite bukan untuk menjadi seseorang yang bermakna dalam hidup kite..waspadalah selalu dan buatlah pilihan yang betul..bukan semua orang sebegitu but untuk mendapatkan someone yang sebegitu mungkin mengambil mase dan bersabarlah untuk menantinya...i agree that all people probably should be trusted until proven untrustworthy, yet u must b careful with that rule.. betul tak?

Kegembiraan yang dirasakan itu mungkin hanya sebentar. Tetapi pada satu mase nanti uols akan rase seperti ingin menangis walaupon sukar untuk mengeluarkan air mata kerana cube untuk memujuk rintihan hati sendiri yang mungkin terluka dan meninggalkan parut..Tapi ingatlah mengapa nak biarkan hati ini terus disakiti, terus terluka dan terus merintis walaupon ade  orang kate tangisan itu bisa meredakan kesakitan yang dialami hanya kerana kesakitan yang tidak seberapa itu berbanding kesakitan lain yang perlu kite kasihankan..persoalannya, bagaimana kite blh membuka hati kepada org lain ketika semua org yg kite cintai hanya berbohong dan mengecewakan kite??

Memang prince tak nafikan life is full of success & failures. Life is the 1st, Love is the 2nd and understanding the 3rd. Being mad or crazy after love never helps. Neither of us can hv a good life. Understanding a true love is required to make lives happier.To love is to place our hapiness in the happiness of another. Bile kite mula menyayangi seseorang kite juga mengharapkan disayangi dari sebelah pihak lagi..Tetapi jika ianya hanya 50% saje dtg dari pihak kite untuk menyayanginya, biarkanlah saje dia pergi..Let other makes fun of your faliure but never forget that love is to give rather to achieve.

p/s: bile prince baca balik ape yg ditulis ni rasa dah macam melalut panjang pula..sori la kengkawan ye dah bercampur2 plak bahasa prince guna ni..korang layan je la fikiran prince ni kalau time kebuntuan prince melanda...haha, nak beri advise pun dialu2kan nak beri kritikan pun prince terima dengan hati terbuka. Sharing is caring kan...hehe

>> Salam Ceria Dari Prince<< 

73 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sbb tu org kata jgn letak kepercayaan 100% kat org lain termasuk org yg kita cintai..

Prince Halilintar said...

cik betty: betul2..kadang2 prince alpa dan lupe jugak..hee..thanks =)

sizuka[Izzati] said...

percaya orang lain, tapi kena berpada2.yang penting, percaya diri sendiri :)

Prince Halilintar said...

sizuka: baik..hehe..sentiasa pecayakan diri =) tq izzati

nabilah_2908 said...

tkpe....belajar dari pengalaman yg lepas...

setiap apa yg kita lakukan...harus besederhana..

jgn terlalu cinta...jgn terlalu sayang...jgn juga terlalu benci... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
PAKAI BOTOX KE ??

Siti Aziz said...

jangan percaya sepenuhnya pada sesiapa.. simpan sesuatu rahsia untuk diri sendiri agar kita kekal kuat...

^_^V

nukilanaffiza... said...

macam org dah berkahwin pun kepercayaan still takkan dapat 100% dan memang digalakkan kita jgn kasi 100% kepercayaan kpd org yg kita syg..sikit keraguan dapat menambahkan banyak kasih sayang...

Prince Halilintar said...

nabilah: yup, betul tu..lbh baik bersederhana dlm kehidupan..prince suke yg ni..time kasih nabilah =)

Prince Halilintar said...

nabilah: yup, betul tu..lbh baik bersederhana dlm kehidupan..prince suke yg ni..time kasih nabilah =)

Prince Halilintar said...

siti aziz: hmm..nasihat yg berguna tu..akan prince ingat..thanks ye =)

Prince Halilintar said...

abg fen: baiklah..tapi mengapa mesti ade keraguan klu dah berumahtangga?hee..time kasih ye..

mOon jOhari said...

...asam garam kehidupan la tu...kadang2 diri sndri pOng x bley dipercayai...

Prince Halilintar said...

moon: yg penting kite lbh pecaya pada Tuhan kite..ape yg baik dtg dariNya dan buruk dari kite sendiri..

KAMIHIDUP said...

percaya pada semua orang tetapi tak percaya pada evil yang ada dalam orang itu. :)

liyana said...

nice entry..
hmm...mmg sakit bila disakiti..
nak bg hlgkn memori yg dilalui tu agak pyh..
kjap2 dia dtg blik..
mybe Allah nk uji kita
but bknkah tuhan titiskan hujan menanti siang kemarau pnjg..
apa yg kita lalui tu lbih mematangkan kitakan...
(agk emo sikit komen ni..hehe)

kokser kokdam said...

aku bg je 100%.. org tu belot ke pehal.. itu diorng.. sabor je lah.. cuma kompem 100% aku kureng da lps tu.. nk dpt balik? tgk keadaan la.. isi nye, sabor... hehe

cik sakdi said...

saye senang percaye kat orang. hehe

Prince Halilintar said...

kamihidup: evil??hmm..ok..hee

Prince Halilintar said...

liyana: its ok..Tuhan sentiasa uji kite sbb menyayangi kite..tq =)

Prince Halilintar said...

kokser kokdam: owh..begitu..cume tidak yakin la lps tu ye..=)

Qaseh dalia adelia said...

betul jangan terlalu percaya .. even pd diri sendiri .. takut nnt kepercayaan tu dimain2kan ..kita yg rasa sakit

Prince Halilintar said...

cik sakdi: boleh pecaya tapi jgn melebihi batas nanti kite ditindas..harap2 tak la..hee =)

Prince Halilintar said...

qaseh: baik qaseh..prince pun pernah laluinya jadi amat memahami situasi itu..thnaks for advise me =)

aque said...

ape yang penting pengalaman adalah cikgu yang terbaik...

chaiyok jgn putus ase yew

nur kasih x besh

Prince Halilintar said...

aque: yup, prince bersetuju dgn itu..itu juga antara cikgu yg terbaik kan..thank you =)

Dilla Ady said...

hmmmm..jiwa kacau ye prince..

btul la tak leh percaya 100% pada org lain walaupun org yg kite sayang, kena ade sikit jugak rase tak percaya dan sangsi...baru balance gitu...

YanaMIB said...

xde idea tp dah lebih 100 patah perkataan jugak taip nih =P

yana pn jenis yg ssh nk percaya kt org..dgn kwn2 pn ada batasnya lah nk percaya tu..xleh lbh2 sgt =)

Prince Halilintar said...

dilla: mmg betul tu..terima kasih atas nasihat tu ye kak dilla..prince hargai =)

Prince Halilintar said...

yana: tu la mase nak taip xde idea bila dah start taip terus kuar idea..haha..kesimpulannya jgn terlampau pecayakan sangat kan..thanks yana =)

shida mj said...

lumrah hidup memang selalu begitu, adakala disakiti dan adakala kita tak sengaja menyakiti..

memang betul hidup perlu bersederhana dalam banyak hal..

ketabahan adalah satu kekuatan..

kekuatan pula bererti dapat menahan kemarahan dan mengubati kelukaan..

jadikan pengalaman pahit manis kehidupan itu pengajaran yg berguna..

apa-apapun prince tetap steady walau disakiti..salute kat situ

selalu senyum walau dlm apa keadaan..itu yang terbaekkk dari prince, akak suka itu..

caiyok prince..

byk lagi nak tulis tapi dah mcm entri pulak..muahahaha

Prince Halilintar said...

smj: wow..terkejut prince,ingatkan smj nak wat entri kat komen ni..haha..thank a lot smj..akan prince simpan baik2 kate2 dari smj ni yg byk pengalaman dari prince..kdg2 prince perlukan kawan seperti ni supaya dpt menasihati prince..thanks again i really appreciate it =)

halila Ibrahim said...

akak memang jenis tak mudah percayakan orang bukan apa.. pasal kadang2 manusia ni jenis suka bermuka2 .. depan je baik belakang kutuk balik.. tapi rasanya setakat ni alhamdulillah la semua yg akak jumpa ok.. yg penting akak akan tengok ... perati n teliti.. pas tu baru letakkan mereka di hati akak..

Prince Halilintar said...

halila Ibrahim: kite xtaw hati dan fikiran org kan..thanks atas nasihat tu ye akak..=)

aliesha kirana said...

wah! dah lebih ke arah trust dlm percintaan je ni prince! heehe. AK setuju, sbb byk kali AK kena. ble kita percayakan sorg tu bulat2, last2 dia khianati kita. time tu laa sakit hati sgt2!

aleen aiden said...

hu3,xtau nk komen ape,tapi alin setuju!hee

Prince Halilintar said...

AK: bukan percintaan saje secara am pun ye..itu la..bersabar je la kan..=)

Prince Halilintar said...

aleen: setuju je la aleen eh..selalu byk nk cakap..haha=)

Nasriq said...

lagi bagus kalau percaya 100% dekat diri sendiri...

Prince Halilintar said...

nasriq: itu semestinya..=)

Scya Lollita said...

kalau tanya cik scya pasal kesabaran ni kan kan kan , ermm . cik scya memang mudah sangat percaya kat orang . tapi masalahnya, orang tipu cik sccya caye , org xtipu cik scya tak caye . muehehehe~

cik scya ltakkan kpercayaan dkat seseorg bgntung kpd hubungan cik scya sgn dia . kalau cik scya dah kenal betul2 peribadi seseorang tu mungkin akan ltak 100% .

even banyak kali org kenakan cik scya tp cik scya wat dekkk jeh . malas pk hehe

apple hijau said...

~Duhai Hati~ dlm blog sy tu sy tujukan utk Prince ye...

keep smiling...o'yeah! thats my Prince...he he he

Prince Halilintar said...

Scya Lollita: prince pun lbh kurang sama dgn cik scya jgk...tapi bile kite dah ltakkan 100% kepercayaan pada org yg kite pecaya tu akhirnya die khianati kepercayaan yg diletakkan pada die selama ni..amat pedih utk terima tapi itu la hidup..kenelah tabah hadapinya walaupon perit..=)

Prince Halilintar said...

cah: owh yeke? nanti saya dtg jenguk utk bacenya..thanks kak nab..=)

Farhan Zulhusmi said...

Kepercayaan..
kadang2 perit juga hendak menerima apa yang berlaku selepas kita memberi kepercayaan padanya..cumanya...
mungkin ada seribu hikmah...kan??

Nur Liyana said...

heheh,....terkesima sebentar!!!hehee...percaya kan org ada limit nyer....hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam...
cinta itu sambal belacan...ada ulam tida sambal tak bermakna

Prince Halilintar said...

farhan: betul tu farhan..lagi pilu kite yg menanggungnya..insyaalllah ade hikmah disebaliknya =)

Prince Halilintar said...

nur liyana: yes..your right! dun overlimit to believe some1..=)

Prince Halilintar said...

brutalsolo: prince suke la komen yg ni..terbaek..ade je idea mu ni kan..haha =)

ana ayesha said...

salam perkenalan prince halilintar

halilintar ? knp ye begitu ? y not prince charming ke?

tq sudi jengok blog ana & sudi follow

follow u too n will list your blog rasanya mcm best pengisian blog ni!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

vespa naza

1)Kadang kala kita tidak sedar bahawa diri ini sedang mengharapkan sesuatu. Kita leka membiarkan perasaan dalam hati itu bermain-main hinggakan pada suatu masa itu,, air mata mengalir tanpa kita sedari. Ketika itu kita tertanya tanya,, "mengapa aku menangis?". Ia menjadi persoalan di sanubari kita. Akhirnya kita berjaya menemukan jawapannya.. "Owh, rupanya aku mengharapkan sesuatu. Sesuatu yg sering aku harapkan dan menjadi mainan dalam mimpiku di setiap malam".Tika itu juga mungkin air mata kita tumpah lagi tanpa kita kehendaki.

2)Sebenarnya, dalam hidup ini, banyak yang ingin kita miliki. Namun sayangnya, tak semua yang kita mahukan boleh menjadi milik kita. Ya itu namanya ketentuan Tuhan.

3)"Ah, meraka semua tidak mengerti perasaanku". Kita memendam kesakitan itu seorang diri kerana kita berpendapat "apa lah gunanya jika mereka tahu aku menderita. Sakitku ini tidak berkurang tetapi malah bertambah apabila mereka mengetahuinya. Kerana aku tahu mereka hanya boleh melihat dan menasihati aku agar bersabar. Ada juga gerangan orangnya yang tersenyum melihat penderitaanku.Jadi tidak mengapa jika aku mahu memendamnya seorang diri."

4)Kita ternyata salah kerana berpendapat sebegitu rupa. Allah itu Maha Adil. Dia selalu mencorakkan keindahan bak pelangi di akhir cerita penderitaan kita. Allah tidak pernah membiarkan kita tertanya-tanya kapankah penderitaan kita itu akan berakhir kerana Dia sudah pun menyediakan jawapan buat kita. Mungkin jawapannya lambat kita ketahui kerana Allah sengaja mahu menguji tahap kesabaran kita.

5)Kerna itulah diajarkan kepada kita agar bersabar. Jangan kita cepat melatah apalagi merungut dan bersugul muka. Allah itu Adil dan Maha Penyayang. Dia tak akan membiarkan hambanya itu terus berada dalam kesusahan. Tapi harus kita ketahui ada syaratnya untuk kita keluar dari segala derita. Syarat yang cukup mudah tetapi amat sukar untuk kita lakukan. Sabar, ikhlas, bertawakkal dan berusaha! Itulah syarat-syaratnya.

sahromnasrudin said...

betul tue..kite jangan caya org 100%..kne simpan persen tu utk diri kita

Prince Halilintar said...

ana ayesha: thanks sudi komen disini juga..halilintar? sbb prince suke nama tu..hehe =)

Fadzli Amir said...

tak salah percaya kat org lain, cuma kena berwaspada je....

Prince Halilintar said...

Afzainizam: terima kasih byk2 bro..komen mu yg panjang berjela ni bk pengisian dan pengajaran yg prince dpt dan try amalkan..nasihat yg amat berkesan dan meninggalkan impak yg bermakna buat diri prince..thanks again =)

Prince Halilintar said...

sahromnasrudin: mmg betul tu..tapi kite jugak mgharapkan org lain pecayakan kite dgn ikhlas=)

Prince Halilintar said...

Fadzli Amir: yup, prince jadikan ini sbg pengajaran =)

| gad1s s0ypans | said...

amb0ii ayat....
tersusun + menarik....
heee....

bet0l prince gad1s setuju....
jgn terlalu percaya.....
yep,kita kena ada +ve thinking tp tg0k 0wg and tg0k perwatakan dy......

kecuali yg dah kawen....
harus 100% yakin pada pasangan c0z dy yg kita pilih...

heee,prince...
gad1s nk tambah....
sharing is caring in l0ving....

bt0l x....????
c(:

Prince Halilintar said...

gad1s s0ypans: bagaimana klu kite terpecaya jgk bile kite tgk perwatakan dy baik dan ok..kite mesti letakkan penuh keyakinan pada die kan..tapi at last die mengecewakan kite..pasti terluka kan..hee

i think that's not suitable bcoz sharing is caring if u care about others..dis is my opinion la..hehe

Kakzakie said...

Itulah lumrah hidup prince. Not easy to to make someone surrounding to trust us and not difficult to make us to believe someone.

Papa Mifz said...

saling mempercayai is the best...kalo xde prinsip tuh susah....tapi tgk dgn sapo la...jgn ngan org yg baru dikenali lak...

Prince Halilintar said...

kak zakie: thanks 4 d advice...but what the heart gives away is never gone..it is kept in the hearts of others..=(

Prince Halilintar said...

Papa Mifz: kdg2 yg sekian lame kite kenal dan pecayakan die pun sanggup mengkhianati kepercayaan kite..

Fyqa said...

terlalu letakkan kprcyaan 100% kt org pon susah. sng nk amek ksmpatan.
so. sndri fkir. :)

Prince Halilintar said...

fyqa: betul..dah terkena baru taw..=(

intan abidin said...

tak tau nak commment apa ,

kita kena letak kepercayaan itu sederhana ..
lama tak datang jeguk sini .

Prince Halilintar said...

intan: lame intan xdtg jenguk blog prince..bz eh..its ok..letakkan hanya sederhana? tapi kite sendiri pun xtaw tahap kepercayaan kite..kdg2 kite xpasti kite memberi lbh kepercayaan kpd seseorg...

dwaty said...

tengok dari gaya penulisan cam ada pengalaman jer... hehehe... pe2 pun selalunya pengalaman tu yang mendewasakan kita kan prince???

Prince Halilintar said...

dwaty: sbb ade pengalaman prince ingin share bersama2 dan minta nasihat dan pendapat supaya dpt berhati2 di akan dtg..hee

Cik Rimau said...

Ya betul tu prince. Cik Rimau pun mane de percaya org 100% dah.. sejak terkena beberapa kali.. huhu.. susah tau nak bukak hati utk time org lain (xkire la dlm bercinta or berkawan) lepas kepercayaan dikhianati.. huhu..

Cik Bidadari said...

selalunya kepedihan awal dan kesakitan awal yg datangnya dari DIA menunjukkan yang DIA sayangkan kita. sebab apa? kesakitan dan kepedihan yg ada dalam hati dan akal tu akan meninggalkan kesan pada kita... itu sebagai bekalan yg kekal abadi... dengan harapan sabar itu milik hambanya yang sayangkan DIA... selalunya org yg sbar natijahnya takan nampak di dunia nyata... tetapi suatu hari nanti... DIA akan kata 'cinta hambaku ini ku balas di sana kelak'...

p/s: kepercayaan kekal buat ibu bapa... tetap... dan persekitaran adalah sama rata seperti bersikap hati-hati... lepas nie kena hati2 tau... jgn bagi org sakitkan hati lagi... semuanya putaran roda... kena selalu ingat DIA...

Amni said...

bersederhana itu lebih baik... hehehhe...


p/s ; thanks singgah blog bro... selalu jugak baca blog bro.. cuma jarang tinggal jejak.. suka baca2 je.. hihi

aida4eva said...

prince: bertabahlah. seringkali juga aida diperdaya..hmmmm. :(