[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Friday, August 12, 2011

! Dapur Bujang !

Assalamualaikum & Selamat Hari Jumaat


Tak sedar pun dah pukul 12 tengahari rupanya. Masih ade ruang dan waktu lagi untuk mengupdate blog ni sebelum keluar solat Jumaat sekejap lagi. Hari ni nak cite pasal dapur orang bujang macam prince..tapi bujang2 prince pun belum lapok lagi..hehe

Minggu ni banyak prince tengok sahabat2 prince post entri makanan dalam blog mereka. Ada juga yang bagi resepi sekali tu antaranya Nabilah_2908 (ade resepi prince cilok & try masak). Disebabkan prince dan kengkawan rumah rajin memasak untuk sahur dari pergi makan@beli di kedai jadi kami pun bersama2 memasak resepi lauk dan sayur bujang. Kat bawah ni antara lauk pauk dan sayur yang dimasak oleh kami dan sempat prince snap gambar untuk dimasukkan dalam blog ni. 



Selalunya kami masak satu jenis lauk dan satu jenis sayur. Chef ade 3 orang je termasuklah prince, so kalau sorang masak lauk, sorang tu masak la sayur dan sorang lagi tu masaklah nasi  dan seterusnya bergilir2. Dapur ni time Ramadhan selalu berasap pukul 12 malam ke atas kadang2 pukul 1 atau 2 pagi pun masih lagi berasap. Nasibla sape jadi jiran kami, nak tido pun    tak lena nanti..haha..okla jugak mana taw kot2 dengar bunyi tang tong tang kat dapur tu boley mengejut diorg bangun tengah malam buat qiyam ke kan...fikir positif okay.

Setakat ni prince belum pernah skip sahur lagi la, pernah jugak tahun2 sebelum ni semua tertido tak sedar nak bangun sahur, tapi still puasa jugak bukanlah alasan untuk tidak puasa kalau tak sahur. Korang ade yang dah pernah skip sahur ke Ramadhan kali ni? 


Dari Abu Hurairah ra, Rasulullah saw besabda: Solat lima waktu, solat jumaat ke solat jumaat selanjutnya, dari satu Ramadhan ke Ramadhan berikutnya, semuanya adalah penghapus dosa2 yang ada di antara keduanya, jika dosa2 besar dijauhi.~HR. Muslim

58 comments:

fadh leyanie said...

lauk bujang pun nampak sedap :)

aleen aiden said...

wah3..pompuan bujang pon masak xgrand cenggini ha..hi3

fa-in said...

bagusnya tau masak. bertuah dpt menantu mcm kamu2. heh..

tetiba terkejutkan jiran mlm2,diorang pun qiam. korang pun jgn lupa qiam jugak. :D

sizuka[Izzati] said...

wah geng geng bujang terhebat nih :D

halila Ibrahim said...

rajinnya... pakat2 bleh jadi calon menantu ni...

M a W a D D a H said...

ade yg bujang lagi x prince? erk...hehehe

cik sakdi said...

prince. lauk sayur last tu ape?yg merah tu? kehkeh

Amni said...

ada.. sekali hari tu.. puasa ke dua.. incik tunang dah kejut banyak kali.. tp sebab hp silent (tak perasan), terus terlajak sampai azan.. pastu call dia balik.. kena marah plak... sebab tak sahur... sebab silent phone.. sedih.. je... huhu

Prince Halilintar said...

fadh leyanie: yeke? tpi xdpt lawan masakan mak kat kg..hehe

Prince Halilintar said...

aleen aiden: mane de grand nye cik aleen..simple2 je tue..

Prince Halilintar said...

fa-in : seronok memasak...hehe..aha kan, klu camtu baguslah.kitaorg pun insyaAllah..

Prince Halilintar said...

sizuka[Izzati]: hihi..jgn jadi gengster dah lar..

Prince Halilintar said...

halila Ibrahim: akak ade calon ke??hahaha:p

Prince Halilintar said...

M a W a D D a H : kami xnmpk bujang lagi ke adah????

Prince Halilintar said...

cik sakdi:owh..tu namenya terung masak sos..hihi

Prince Halilintar said...

Amni: lps ni jgn silent hp taw..kunci jam loceng 10 buah..konfem bangun..xyah tunang nk tlg kejutkan dah..haha

aliesha kirana said...

wah! bujang2 pun bujang yg heebat didapur! hihhihih... AK xpenah skip sahur. dl zmn study pun, time kwn2 sume xbgun..Ak bgun sorg2 melantak nestum. hehehe

pena rozie said...

ok la tu....

Prince Halilintar said...

aliesha kirana: zaman time stdy dulu prince pernah sahur minum air kosong je..hehe

Prince Halilintar said...

pena rozie: yup, kitaorg mmg okay..hehe

lilypelangi said...

biasalah !



hidup bujang~ :D

Fadzli Amir said...

Rajin korang...masak lebih sikit buat meniaga kat depan rumah...mesti laku...hehhe...taun lepas penah gak bangun terlambat tak sempat sahur....tapi tahun ni ok...

Prince Halilintar said...

lilypelangi: itu lah pasal..beginilah hidup bujangnya..=)

Prince Halilintar said...

Fadzli Amir: ade gak plan nk buka bisnes..tgh mencari lot kedai..haha

Maya Mayana said...

rajinnya bujang2 masak,macam2 menu ada tu..baguslah masak sendiri,terjamin kebersihan dan jimat sikit...ada sekali terskip sahur,biasala ada anak kecik ni...tapi puasa tetap diterukan...

Prince Halilintar said...

Maya Mayana: owh..mesti dak kecik meragam tengah malam kan..hehe..apepon slmt berbuka puasa nanti ye =)

Mohamadazhan.com said...

bujang layak kawen dah prince.hehe

Prince Halilintar said...

Mohamadazhan.com: haha..tunggu dulu lar..

dwaty said...

fuh mantap ar prince.... ada bakat jadi chef ni.... kalau pukul 12@1 dapur masih berasap... tu maksudnya round ke2 ker??? hehehe

Jue said...

ayam goreng kunyit ke tu beb?kt lauk bujang tp byk giler lauk ko!!
aku nak jd lelaki, pastu kita stay umah hahaha!

En iLham said...

wah
gile ah bro masak
saya kat rumah sewa ni dapur pun takde
alamat kalau tak beli, xmakan lah
sahur pun makan nestum jer
sedih kan

meh hantar kat sy cket...hehe

asliner said...

kate sorang masak sayur..
sorang masak lauk..
dan sorang masak nasi..
tapi kenape sayurnya ade 4 jenis?
berape ramai penghuni dalam rumah prince?

p/s: erm, rasenya tak pernah skip kot..disamping nak dapat pahala sunat, sanggup kot bangun pagi2 untuk sahur..takot badan tak berape nak cergas untuk berkerja+belajr..huhu

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip Pemeriksaan servis kereta

uihhhh aku hari hari makan sadin ikan kalau tak sadin sotong... ikan kering kapak atau kembung.. telur dadar wajib lahh dgn kicap ajerrrr

Prince Halilintar said...

dwaty: xterpikir pon nk jd chef..bukan round ke2 tapi kdg2 kami terlupa nak masak tuk sahur..dah nk tido baru teringat..hehe

Prince Halilintar said...

Jue: tu ayam masak kunyit atau org panggil masak pindang kot..nk serumah?mari kami nk interview dulu..hahahaha:p

Prince Halilintar said...

En iLham: xpela nestum tu pon berkhasiat jgk..hehe

Prince Halilintar said...

asliner: housemates prince ade 6 org je..yg 4 jenis lauk dan sayur tu utk 4 hari punye la..prince sekali kan je gmbr die..malas nk post entri pasal masak2 tiap2 hari jemu pembace nanti..haha

bagus la camtu..amalan sunat besar ganjarannya dlm bulan mulia ni..=)

Prince Halilintar said...

Afzainizam: tu pon dah syukur la sbb ade byk gak makanan tu kan utk disahur..ade yg sahur kurma je..

aisyah ahmad said...

wahhh..Prince...
tu lauk bujang dah macam tu rupenye...
kalo lauk org da kawen..
mcm mne meriah la gamaknye kann..:)

liyana said...

amboi..ambe msk simple2 jer..
goreng2 jer..
tu org bujang..
kalu x bjg nnti cmner..aha

♕ Mr.IX ♂ said...

lauk bujang tahap hotel tu..

♥e'in♥ said...

peh.. byk gile lauk bujang die yg sedap2 tu..

say to easy=) said...

rajinnye masak..

Qaseh dalia adelia said...

fuyoooo ! kalah qaseh ni ..sob3x ..

Jue said...

oh..ade nama lain rupenye utk mskan tu. ayam kunyit tu faberet giler beb
phone interbiu bole?haha

bunga said...

bertuah..hehee..bunga jangan tergoda bunga..hehee

HEROICzero said...

peh kalau macam ni bujang pun tak apa ! ahahahaha !

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip servis motorsikal kupcai scooter

kadang nikmat orang bujang ni bagus gak... masak-masak sendiri... makan-makan sendiri... lagi sedappp wooooo

Papa Mifz said...

gua dulu bujang2 xpernah pun masak...huhu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

perghhh..tere betul budak bujang ni memasak..calon suami pilihan ~heee

bighagenjo said...

waduhh, kalau rumah gurl, belom tentu ada masak2 cenggini, sume badget beli lua masing2. pasal masalah berkira, leceh. nayampah ai. ai nak dok serumah gan u all bole? aww~ haha!

Bidadari Syurga said...

serius korang masak nie? haish... cantik menarik..... best ke tak tu? heeeeeee

YAYA AZURA said...

waahh..geng-geng bujang memasak..kalah kak yaya kalau macam ne..nak buat menantu lom ade anak perempuan ...hikhik..

Hanie_Dew said...

bertuah nya sape jadi bakal bini ni. bakal suami rajin masak,,huhuhuhuhu

kokser kokdam said...

walaweh.. xsey jd adik ipar kawe ko..?

hahaha

M a W a D D a H said...

hahahah..masakan jer nmpk bujang...haha

izfanora said...

kadang bila bujang masak, tue yg lebih sedap.. sebab main campak-campak jer.. :)

aida4eva said...

hebat2..

leh berguru ngan prince la nanti ni :D