[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Monday, August 8, 2011

! Nak Kad Raya!!! !

Assalamualaikum dan Salam Ramadan ke-8



Prince nak buka topik hari ni dengan cite Kad Raya. Mesti sesetengah orang ade berpendapat tak ikut arus kemodenan lar bila pos kad raya sekarang ni atau orang zaman sekarang dah tak main kad2 raya lagi..betul tak? So, camne dengan industri pembuatan kad raya sekarang ni, kartunis2 yang suka melukis kartun di kad raya dan menjadi sumber rezekinya?? mestilah mengalami kesan jugak kan...Jadi, ape salahnya kalau kite support mereka ni walaupun zaman skrg sudah maju pelbagai cara ada untuk menyampaikan ucapan raya contohnya melalui kiriman SMS, emel dan laman sosial sebagai pengganti diri. Memang betul, tak perlu ke kedai membeli kad dan tak payah beratur di pejabat pos membeli setem atau mungkin faktor masa & kos membuatkan kita malas untuk menghantar kad raya?

Mari kita singkap kembali zaman kegemilangan kad raya ni pada mase popularnya. 
  1. Berlumba2 dengan ahli keluarga atau kawan2 sape dpt kad raya paling banyak
  2. Peti surat sentiasa dihujani dengan pelbagai kad raya 
  3. Sentiasa menanti kehadiran posmen kalau2 ade orang poskan kad raya ( padahal posmen dtg bawa bil elektrik)
  4. Boleh sangkut kad raya kat dinding rumah ketika hari raya
  5. Tak sabar nak bace isi ucapan kad raya tu (pastu belek2 dalam sampul surat kot2 ade kirim duit raya sekali)
  6. Cari kad raya yang best2 (Kadang2 ade kartun lawak2 dalam kad raya, pastu kad yang ade bunyi2 lagu raya..skrg dah tak heran pon)
Itu yang prince ingatlah..tapi sekarang tidak lagi seperti zaman dahulu. Kalau ada pun tak sebanyak dulu..Tiada lagi kad raya dari teman-teman yang akan digantung untuk hiasan rumah menjelang Syawal. Kini, orang ramai cenderung menggunakan media elektronik kerana menjimatkan masa dan kos, sebab tu lah ramai yang beralih arah..



p/s: sape nak kad raya dari prince?? emel adress kat prince cepat..sape cepat die dapat..hehe =)


p/s/s:Semoga kita akan tabah menghadapi segala cabaran dan dugaan yg bakal mendatang sepanjang menjalani ibadah puasa ni… Aminn!

30 comments:

Tukang Karut said...

hoho... setem dah mahal la bro...

YanaMIB said...

kita br dpt 1st kad raya minggu lps..dari blogger lg..haha sok la wat entry =P

halila Ibrahim said...

ni nak kena bg email ke ni....hehe..Fazzibrahim5348@gmail.com... alamat rumah tak mau ka... hehehe... dah lama akak tak dapat kad raya...

nona hidayah said...

nak kad raya gakkkk!!!

betul la..perasaan dpt kad raya betul tak same dgn kad raye yg di tag kat facebook..hehehe..

dwaty said...

prince... last sekali aku terima kad raya 5 tahun lalu kot... time memang seronok giller... kumpul banyak2... pastu tampal dekat dinding... cantek sangat... sekarng ni yang aku dapat sms pengganti diri... huhuhu...

saya suka beli kad raya versi kartun yang ada diolog lawak....

aliesha kirana said...

aah! AK pun nak kembalikan nostalgia zaman dl tu..bak alamat prince! eeheh..nk hntr kad raya..eheehehe..

aida4eva said...

nak kad raya prince..

hehe

mn de dapat kad dah skrg ni..


sobsobsob~~~

http://sayasibudakopto.blogspot.com/2011/07/giveaway-dari-korea-dan-bandung.html

sizuka[Izzati] said...

wahhhhh nak jugak!hehe pos ke sini boleh?:P

LADYHEART said...

hehe..btol 2 prince..zmn skrg ni kureng meriah da..wish pon skdr syarat je..xbest..hehe..kalo dpt kad raye,best ckit..lg2 yg ade muzik lagu rye..hehe..

? said...

TK orang lama, masih suka beli setem. tahun ni bnyk kad raya d tempah. prince hntr alamat utk TK ye.
salam ramadhan..
jgn main mercun ye..

tklazin@yahoo.com

apple hijau said...

nanti kita tukar2 kad raya ye Prince...

kepada: Prince Halilintar
daripada : cikapplehijau

gitew...hehe

sahromnasrudin said...

nak kad raya..apa emel prince...emel sy sahromnasrudin@gmail.com

Qaseh dalia adelia said...

dulu2 selalu beli kad raya tapi skang dah ramai tak mo sent kad raya sob2x

nabilah_2908 said...

seronok kan aktiviti hantar terima kad raya ni..

kalau boleh...sy nk kekalkan tradisi pos kad raya ni sampai bila2... ;)

tak kisah lah harga stem mahal sikit je pun... :)

Gen2Merah said...

waahh, bila baca entri ni terkenang plak zaman kanak2 dulu.. huhu.. penuh dengan memori yang manis..

sekarang ni kad raya hanya di hantar ke sekolah2 ja oleh Wakil rakyat.. ehehe

Fadzli Amir said...

Walaupun dah tak mendapat kad raya tapi masih lagi membuat kad raya sendiri dan menghantar kat sanak saudara...sanak saudara saje, stem mahal...hehehehe

Papa Mifz said...

lamo dah den xdpt kad raya...huhu

lilypelangi said...

jop kita maen tuka2 kad raya nak :D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hehe..dh lama x dpt kad raya..kalau x dulu suka kumpul bebanyak..tp bagus jugak lah x pakai kad raya lagi..kurang sikit penggunaan kertas..save the world..

En iLham said...

bro
bagilah kad raya pada sahabat2 blogger ni
nanti kite balas2 balik
hehe
barulah merapatkan silaturrahim
hehe

Mohamadazhan.com said...

kenangan tu...memang dapat byk terasa satu kebanggaan.hehe

Bidadari Syurga said...

adoi... dah lama tak bagi kad raya yang berpos... selalunya bagi pakai tangan aja.. huhuuhuhuhu...

♕ Mr.IX ♂ said...

dekorasi kad raya di hari raya mmg nostalgic...

bunga said...

sms jer..hehhee..jarang terima kad raya..

SAYA BUKAN SAMDOL said...

princeeee nk juga kad raya :))

dya adriza said...

nak! nak! err.. email prince apa ek. hehe teruja plak lepas bertahun2 x dpt kad raya

asliner said...

uit2..
baru hari ini bukak blog..
sempat lagi tak?
sempat kan..hehe

Dilla Ady said...

takpe prince, thanks offer kad raye ni..tp nti kalu dapat dari prince takut tak berbalas, hangin jek prince kan..huhuhu

bighagenjo said...

memang! sekarang dah tada sapa nak anta kad raya.. ish~

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip Pemeriksaan servis kereta

hahhhh aku satu pun tak ade.... so hanya dapat SMS raya ajerrr yang banyak