[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Monday, August 1, 2011

! Syaitan Cuti Sebulan !

Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa Sahabat-sahabat Blogger Prince..


Alhamdulillah, kita dapat jumpa lagi dalam bulan Ramadan ini dengan izinNya. Ahlan wa sahlan ya Ramadan! Selamat bertemu kembali dengan bulan rahmat, maghfirat dan penuh keberkatan! Prince ambil kesempatan memohon maaf jika ade salah silap prince sebelum ini samada yang tersurat atau tersirat.

Prince nak kupaskan dan kongsikan sedikit bahan bacaan yang prince bace daripada Majalah SolusiRamadan masyur dengan panggilan bulan puasa kerana sepanjang bulan ni kita diwajibkan berpuasa. Bulan Ramadan juga disebut sebagai bulan Al-Quran kerana dalamnya pernah berlaku peristiwa Nuzul al-Quran. Ramadan juga pernah disebut khemah latihan taqwa kerana objektif puasa itu sendiri adalah untuk mendidik ketaqwaan dalam diri Mukminin. Jadi, bulan Ramadan juga ialah bulan puasa, bulan al-Quran dan bulan taqwa.

Ape yang prince dapat rumuskan disini hubungkait antara puasa, al-Quran dan taqwa adalah:
Bulan Ramadan ialah bulan diturunkan al-Quran. Puasa adalah jalan menuju taqwa. Hanya puasa yang sempurna akan melahirkan taqwa. Al-Quran yang diturunkan oleh Allah sebagai petunjuk hanya bagi mereka yang mempunyai jiwa taqwa. Elemen2 ini bila digabungkn akan mghasilkan hati2 yang subur untuk mengingati Allah dan jiwa2 yang merasai lazatnya beribadah bukan sahaja bulan Ramadan malah diteruskan bulan2 yang lain.

Jika syaitan sedih menjelang Ramadan, manusia sebaliknya perlu gembira dan mengalu-alukan kehadiran penghulu segala bulan ini. Jom kite sama2 tingkatkan amal ibadah sepanjang Ramadan ini. Semoga natijah akhir iaitu taqwa mampu dicapai. Amin.

p/s: pasni jadual masak prince kene tukar tengah malam...nanti xsempat nak masak untuk sahur..macam mane sahur korang tadi?harap2 semua berjalan lancar..hehe

39 comments:

Tukang Karut said...

hoho... selamat berpuasa... syaitan memang bercuti, tapi kerjanya diambil alih oleh cik nafsu nafsi...

Prince Halilintar said...

Tukang Karut: yup, betul tu, semoga berjaya menawan nafsu kite dari perkara2 yg xelok juga..slmt berpuasa=)

Cikgu Tie said...

Selamat menjalani ibadat puasa! Semoga puasa tahun ni lebih sempurna dari sebelumnya.

Prince Halilintar said...

Cikgu Tie: insyaAllah akak..same jgk kat akak, slmt menunaikan ibadah puasa..=)

YanaMIB said...

haah ada certain mende kena msk mlm..mcm nasi, lauk2..hehe pepagi tu panas kan je..sahur td mkn best! xmo sebot nnt terliur..haha =P

YanaMIB said...

oh lupa nk ckp, slmt berpuasa prince! xmo ngelat2 yeeee! babap nnt! =)

Prince Halilintar said...

Yana: tu la..pasni kene msk lps tarawih la..pstu panaskan je..ingatkan masak simple2 sempat rupa2nya kelam kabut jgk..hehe..slmt berpuasa yana =)

Qaseh dalia adelia said...

salam ramdhan princeee

sahromnasrudin said...

selamat berpuasa utk prince juga...

syaitan mmg kene kurung tp warisnya cukup ramai kat dunia nie heheheeee

Prince Halilintar said...

Qaseh: salam ramadan utk qaseh jgk =)

Prince Halilintar said...

sahromnasrudin; slmt berpuasa jgk..betul tu, prince pun setuju dgn kate2 itu..

liyana said...

sahur ngn roti jek..hehe
salam ramadhan too..

Prince Halilintar said...

liyana: roti pun xpe yg penting bersahur kan..slmt berpuasa liyana =)

aliesha kirana said...

slm ramadhan prince! slmt berpuasa. ya puasa itu jalan taqwa. smoga kita mendapat keberkatan dlm bulan yg mulia ini..amin...

Prince Halilintar said...

aliesha kirana: amin..insyaAllah same2 mencari mubarak dlm bulan ni..

Papa Mifz said...

hari nih gua sahur ikan bilis goreng + telur dadar...terbaik bro..:)

Prince Halilintar said...

PapaMifz: mmg sedap tue..terbaek!!!

Kakzakie said...

Sempena bulan al-quran inilah jom sama-samlah kita memperbanyakkan membacanya.... Selamat berpuasa prince

Prince Halilintar said...

Kakzakie: mari bertadarus..Slmt berpuasa jgk kak zakie =)

cik sakdi said...

prince, kite mase nak sahur tadi kan, nasi basi.so kene masak baru, nasib baik sempat mkn.ekekek

izfanora said...

selamat berpuasa di bulan Ramadhan, bulan penuh barakah..

sahur pg tadi mmg hbs-hbsan dan sangat seronok kerana berkumpul satu keluarga.. :)

pena rozie said...

selamat berpuase.....

Prince Halilintar said...

cik sakdi: la..lupe nak panaskan ke mlm tu? slmt sempat lagi masak eh..hehe

Prince Halilintar said...

izfanora: prince sahur gan org bujang je la..sedih xdpt bersahur dgn keluarga di kg..=(

Prince Halilintar said...

pena rozie: selamat berpuasa dan berbuka nanti =)

cik sakdi said...

prince nak buke ape petang ni?ehehehe

Puteri said...

slamat berposa.. syaitan dah takde tapi.. heheh.. 'bayang2' dia masih ada...

Prince Halilintar said...

cik sakdi: prince berbuka di masjid berjemaah makan..hehe


bidadari syurga: betul tu..hrp2 dpt mengawal 'byg2' tue..insyaAllah =)

En iLham said...

selamat berpuasa juga buat bro prince, semoga puasa kali ini lebih bermakna daripada tahun2 sebelumnya. amin

lilypelangi said...

selamat berpuasa..

lily minta maaf ye :)

Scya Lollita said...

nafsu ni susah gak nak jaga even syaitan cuti . smoge tabah (:

blog-tips-kurus said...

syaitan kecik banyak. nafsu sendiri pon susah nak kawal..

*rajin anak mak masak. bagus! bagus!

Prince Halilintar said...

en ilham: insyaAllah..hrp2 begitulah...slmt berpuasa jgk =)

Prince Halilintar said...

lilypelangi: slmt berpuasa jgk..samelah dgn prince jgk maaf dipinta..

Prince Halilintar said...

Scya Lollita: betul tu.. jadi kena pelihara iman supaya memperoleh taqwa..insyaAllah boleh..=)

Prince Halilintar said...

blog-tips-kurus: setuju tu..namun bukanlah alasan utk kite tidak melawannya kan..=)

bunga said...

jommm..kita sama2 berjuang dalam menjalankan ibadah..semoga segala kebaikan yang dilakukan dapat bertuerusan sehingga lepas puasa pun..:)

Prince Halilintar said...

bunga: yup, prince suke semangat mcm ni la yg bagus dan patut dipupuk..insyaAllah =)

aida4eva said...

selamat berpuasa prince :D

selamat beramal juga :)

http://aida4eva.blogspot.com