[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Monday, August 15, 2011

! Google Plus (G +) !

Assalamualaikum & Happy Monday..


Ada sape2 yang dah ada akaun Google + ke??  prince baru je try register tadi bila tengok banyak keunikan yang ada dalam Google + ni yang tiada dalam laman sosial lain seperti Facebook, Twitter, Myspace dan lain2 lagi laman sosial..memang banyak features yang menarik dan tak hairan jika pengguna facebook atau user lain akan tertarik dengan keunikan baru yang ditonjolkan oleh google plus satu hari nanti serta menjadi pesaing hebat facebook dan twitter. Ada juga yang mengatakan Google + ni mempunyai ciri2 gabungan Facebook & Twitter.


Sebelum ni, Google+ hanya dapat diakses melalui invitation kerana masih di peringkat percubaan tetapi sekarang Google+ sudah mula diakses kepada umum, tanpa menggunakan invitation tetapi masih lagi secara berperingkat.


Ape yang menarik dalam Google + ni berbanding laman sosial yang lain?? lihat gambar kat atas tu..itulah antara kelebihan2 dalam laman sosial baru ni. Nak mudah faham dengan lebih cepat lagi fungsi yang ade dalam Google + ni boley la jugak layan video review Google + oleh AndyHowtt dibawah ni:


Jelas tak? Prince kasi review sikit la ape yang prince faham dan bace kat internet mengenai keunikan google + ni nak bagi detail prince sendiri pun baru try je google + ni.

1. Circles (Lingkaran)
Fungsinya adalah untuk membahagikan kumpulan kawan2 mengikut kelompok tertentu cth seperti family, friends, bloggers, ex-girlfriends (klu ade la) atau ape2 saje group kerana kite jugak boley create sendiri dan namakannya sekali. Kite dapat berkomunikasi dengan group yang kite khususkan saje dan rakan2 dlm group yg kite masukkan tu tak akan tahu ke dlm Circle mane kite groupkan mereka dan stream berdasarkan Circle, iaitu  untuk membuat status tetapi hanya circle yang dipilih saja yang dapat melihat status kita.

2. Hangout (Chat & Layanan Video Call)
Mungkin dlm fb pun ade jgk tapi kelainannya adalah Google + membentuk satu (hangout) kump chat  @ video call maksimum seramai 10 orang dlm satu mase kerana webcam dlm converence (CMIIVV) bukannya webcam 1 to 1.

3. Sparks dan Google Search Engine
Kita dapat mengikuti berita terkini sesuai dengan kategori yang kita minati. Di dalam google plus, satu fungsi yang dinamakan 'sparks' membolehkan pengguna membuat carian dan berkongsi dengan rakan2 (sesuatu yang tiada pada Fb). Sebabnya Facebook tak mempunyai sebarang laman carian, pengguna harus meninggalkan laman tersebut dan mencari data yang boleh dikongsi atau tunggu rakan2 mereka untuk berkongsi maklumat tersebut. Dari dlm akaun Google +, kita juga dpt akses emel di akaun Gmail, membace blog2 favorite, menggunakan google translate dan produk lain milik google lagi tanpa menutup akaun Google +.

4. Lain-lain

+1 - Fungsinya sama seperti buton Like dalam facebook.

Kotak Notification - prince rase ni memudahkan kerana jika ada notificationn mcm ade friend beri komen kite boleh terus reply tanpa membuka halaman yang dikomen tu kerana semuanya boleh dilakukan di kotak notification di sudut kanan G +.

Tag nama - Serupa dengan FB, di G + bisa membuat tag di status dengan ‘@’ dan ‘+’. Tag juga blh dibuat melalui versi mobile.

Tag photo - spt di fb kite blh tag diphoto tetapi yg membezakan G +ni ialah lebih selamat dan privasi ditag oleh orang sebarangan kerana google + akan meminta  kebenaran dari user tersebut dahulu tidak spt fb jika di tag pic yang xsenonoh akan keluar di wall kite terus dan barulah blh remove tag nama kite.

Photo/video sharing - semasa kite tgh chat dgn kawan2 kite jgk blh share kan bersama picture atau video dari youtube contohnya untuk ditonton bersama2 dgn kawan ketika itu serta saling komen mengomen di video/pic  tersebut. Kite juga siap boley edit2 gambar lagi dlm G + ni.

Boleh akses semula dataGoogle membuatnya mungkin bagi kite untuk mengambil semua data yang di tempatkan di Google+. Hal ini dilakukan melalui perangkat Google+ yang disebut “Data Liberation”. Dengan hanya beberapa klik anda dapat mengundur data dari Picasa Web Albums anda, Profil Google, Google+ stream, Buzz dan kontak.

Rujukan maklumat boleh lihat Sini dan Sini


p/s: Ini je setakat maklumat yang prince tahu mengenai Google Plus ni..kalau korang ade info yg terbaru lagi boleh la share2 ye...


71 comments:

kokser kokdam said...

keno buko akaun baru ko..?

sizuka[Izzati] said...

wahhhh benda baru di alam teknologi masa kini.teeeheee.

Prince Halilintar said...

@kokser kokdam: xyah buka klu dah ade akaun gmail..masuk je emel tu terus dah register..

Prince Halilintar said...

sizuka: biasela..ade je yg mereka update sejajar dgn teknologi skrg ni..

dwaty said...

saya guna email goggle jer.... gmail.. nak try masukla...

Prince Halilintar said...

dwaty: try je dulu..prince pon baru godek2 dlm google plus ni..

Fadzli Amir said...

Buleh pakai akaun gmail ke macamana....nak try lah nanti

apple hijau said...

nanti ajar saya dengan lebih lagi ye Prince...hehe

hal maklum lah...mak ni remaja purba..haha

aleen aiden said...

malas nak memalukan diri sendiri sgt tp sblum ni rasenye xpnah dgr pon psl gugel plus.hahah

halila Ibrahim said...

ooo... tpi untuk apa ye...

Miss PIJAOSIX said...

salam prince...tgh godek2 gak nih...

Prince Halilintar said...

Fadzli Amir: boley..gi je sini reg: https://plus.google.com

Prince Halilintar said...

apple hijau: menurut perintah Puan...hehe

Prince Halilintar said...

aleen aiden: baru lagi aleen..tapi ni bakal menggantikan fb satu ari nnt..

Prince Halilintar said...

halila Ibrahim: same seperti fb @ tweeter cuma lagi byk function dlm dia..

Prince Halilintar said...

Miss PIJAOSIX: haha..godek lah puas2..ade info baru roger2 prince yup.

Bidadari Syurga said...

G+...? ok nak usha.... thanks

aliesha kirana said...

mcm best je prince. tp mesti xde ramai org lg kt ctu kn..huhuhuh

Jue said...

nak cuba tp x trs lg hihi
ade masa nanti cecube..nak gak tau pe features dia yg best kan =)

Hanie_Dew said...

pernah dengar tapi tak reti guna aih. cam susah je.

Prince Halilintar said...

Bidadari Syurga: try la kot2 dah terer nanti blk share2 info gan prince plak..nk chat geng2 blogger kat situ pon boley..

Prince Halilintar said...

aliesha kirana: xramai lagi sbb masih baru dan dlm tempoh trial lagi..tapi satu hari nnt dikatekan bakal mengalahkan fb..kite tunggu dan lihat...

Prince Halilintar said...

Jue: yg pasti features lbh hebat dari fb dan tweeter lar..

Prince Halilintar said...

Hanie_Dew: mula2 biaselah sbb xbiase..lame2 nanti dah jadi biasa senang je la tu..

fa-in said...

tolong~
da lama ada acc gugel + tp profile suspended..
nak function pun xboleh,xtau camna nak buat ntah. -.-

Prince Halilintar said...

fa-in : rasenya kene suspended gan google tu..senang je wat akaun baru guna emel baru..habis cite..hehe

pena rozie said...

x de.....

Prince Halilintar said...

pena rozie: klu minat blh la try..tapi baru lagi xramai org pon..

kella said...

baru register akaun google! =)

Prince Halilintar said...

kella: boley la try google plus tu..hihi

♕ Mr.IX ♂ said...

senang la klu ada gmail..skali buka blogger, leh buka ni trus..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

waduh..fb dgn twitter pon akak x pass lg..dh ada google+ plak..lg fenin hehe maklumlah org tuaaa

Prince Halilintar said...

♕ Mr.IX: yup, mcm2 lagi yg rangkaian google blh buka sekali..

Prince Halilintar said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty : xpe kak..blh bljr same2..hehe

Mohamadazhan.com said...

info menarik prince..nak cuba =)

Prince Halilintar said...

Mohamadazhan.com: ye silakan..prince pun duk trial n error lagi ni..hee

cik sakdi said...

wah2 prince dah ade ye.. kite akan bukak kalu member2 dah ramai join. nnt sorang2 je. hahah

M a W a D D a H said...

tgk ah kalau rajin nak xplore...skrg tgh mood malas nk xplore bende nih...hihi

fadh leyanie said...

tak register lg,,macam menarik perhatian je google plus .:)

HEROICzero said...

ada juga kawan ajak Google+ ni , tapi belum lagi rasa nya mahu .

nanti la dulu .


=)

asliner said...

macam menarik..
kalau tak dapat nak +, terpaksalah - hehe

En iLham said...

wah
nak kene sign up jugaklah
biar semua akaun sosial dalam dunia ni saya ada
haha

L said...

pergh,, jahilnya ak sal nieee, huhuhu

sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

izfanora said...

wah.. mkin hebat plak yer.. xnk lah terpengaruh.. dh tua lah.. hahaah..

liyana said...

mcm best jer....
pernh dgr sal ni..tp x tergerak hti ag nk wat..hehe

Prince Halilintar said...

cik sakdi: dah join nnt kasi add prince jgk taw..

Prince Halilintar said...

M a W a D D a H: adah oitt..asyik malas je ni..rajin2 sikit..hahaha

Prince Halilintar said...

fadh leyanie: features die tu yg menarik..

Prince Halilintar said...

HEROICzero: take ur time bro..nnt dah ade jgn lupe kasi add same prince..

Prince Halilintar said...

asliner: bukan + - je..nak x(kali) / (bahagi) pon boley..haha

Prince Halilintar said...

En iLham: dasyat..bagus2..hehe

Prince Halilintar said...

L: klu dah stdy xde hal lar..

Prince Halilintar said...

izfanora: skrg xterpengaruh lagi la..nnt jgn menjadi2 dah la..hehe

Prince Halilintar said...

liyana: sbb bende ni baru lagi..so ramai yg xtaw lagi kan..

Gen2Merah said...

owh, saya pun baru tau ni.. terima kasih ya atas info yang menarik ini

Tukang Karut said...

ntah... tak dapat jemputan pun...

bunga said...

aduhh..ade yang yang baru...tapi cam xsempat nak join..heee

Jue said...

seyes beb, lg hebat dr FB?
ade ms nanti cube =)

nabilah_2908 said...

oh...ini la yg dikatakan pesaing fb..setakat ni dah bape ramai eh pengguna...

hmm...boleh explore ni... :)

Qaseh dalia adelia said...

mende apa pulak ni ..adoiii byk nye qaseh ketinggalan jamang hahaks

sahromnasrudin said...

kne register tru emel erk???

Puteri said...

nak try..tapi takut nanti takde kawan..kite je sengsorang kat situ..

aida4eva said...

wah...mcm best je..tp aida xpandai lah..huhu

Gen2Merah said...

singgah lagi selepas terawih.. ehehehe

lilypelangi said...

G+ eh .. hm , mcm2 . nti nak try gak la . huhu . .


pst, hari tu awk ad tnye kan doodle guna software ape? sy guna paint jer :)

Ezay Hadry said...

fungsi circle ni cm dh de je kat fb..contoh ezay leh hide kan status tu kat sape2 yg tak diingini, atau buat group..cume yang ni best lagi kot..hehe nak try gak laa
paling suke yg photo tag tu..privasi sikit..takde la iklan2 MLM nak tag gmbr kite sembarangan

Papa Mifz said...

mcm menarik...kono cubo nih...

Anati Soki said...

wahwahwah!! ada sistem baru plak!!! nmpk sgt anat ketinggalan.. T__T
lama giler ar anat tak online!! rindu prince!! hehehehe

ghost writer said...

aku pun ada akaun google,tapi buat masa nih belum pernah cuba untuk pergi jauh dalam google.aku cuma tau kepentingan google sebagai engine pencarian terbaik.

Amni said...

saya ada... sila add...

gplus.to/amni

=)

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip tayar motorsikal pancit

haaa bukak gmail boleh kerrr... aduhh ketingalan jauh lahhh aku ni