[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Monday, February 28, 2011

! Kisah Dulu-dulu !

Pernah kene rotan tak?





Assalamualaikum..

Prince nak cite zaman prince sekolah rendah dulu..mase ni prince sekolah agama di dalam satu masjid dekat setiawangsa...nama masjid tu pun prince dah lupe tapi pengalaman kene rotan dengan ustaz memang tak lupe lagi...

Pada satu hari tu, prince ade kelas tambahan..dan kelas die hari sabtu pulak tu..tapi datang la jugak nak tuntut ilmunya pasal..Bila sampai ke kelas je, pelajar2 lain pun menunggu kedatangan ustazah yang mengajar kami time tu..tunggu punya tunggu tak nampak jugak batang hidung ustazah tu..kelas2 lain dah start kuliah., kami tak tahu nak wat ape..masing2 malas nak study kalau xde ustazah..

Dah lebih setengah jam kami tunggu..akhirnya tak muncul2 jugak...pastu ade seorang murid ni bawa keluar bola takraw..Disebabkan kelas kami ni hujung sekali dekat dengan kawasan lapang dalam masjid tu..jadi kami pun bermain la takraw ramai...mulanya prince tengok2 saje..pastu lepas diajak last2 main la jugak..(padahal tak sabar nak tunjuk aksi dah tu..hahahah) 

Yang budak2 perempuan pulak duk sibuk bergosip ape ntah dalam kelas tu...memang best giler semua orang dalam kelas tu bile ustazah tak masuk kan...kelas lain tengah belajar kami bersukaria...bile kami dengar je ade orang berjalan terus kami masuk kelas dan berpura2 bace buku..(kawasan kelas kami bawah masjid,memang bergema kalau ade orang jalan...)

pastu,bile dah tak dengar kami pun beraksi lah kembali..pandai cover line beb...tibe2 mase main tu ade seorang budak ni tertendang kuat sangat pecah lampu kat atas tu..masing2 kelam kabut masuk kelas..dari jauh kami tengok nampak ustaz (pengetua sekolah) datang ke tempat kejadian..masing2 berlakon bace buku sambil dengan peluh meleleh2 satu badan sebab penat bermain..

Terkejut beruk ustaz tu..terus mencari orang yang melakukan...die jalan2 tengok dari kelas ke kelas..tibe2 terus masuk ke kelas kami..masing2 berdegup2 jantung...yang budak perempuan membisu terus, masing2 khusyuk benor membacenya..Ustaz tu tegas tapi ade mase kelakar orangnya...Terus ustaz  tanye kami "mane ustazah?kami serentak jawab, ustazah xdatang ustaz"..."Sape yang bagi pecah lampu kat luar tu?" masing2 senyap.."Sape yang main bola kat luar tadi,angkat tangan!"..semua tak angkat..."Kalau macam tu yang berpeluh semua keluar ke depan"...terus semua lelaki lap peluh..."Ok saya dah tahu,semua lelaki dlm kelas ni bangun".."Jom kite berborak kat pejabat saya..saya geram kenapa kamu tak ajak saya main sekali tadi.." (uztaz ni sindir je tu..sebenarnya adelah nak bagi kami 'hadiah' tu)

Semua berbaris satu barisan..dan angkat tangan kanan seperti di suruh ustaz..kami tengok ustaz ambik rotan yang digantung kat dinding...akhirnya semua kene rotan..ade yang sempat mengelak lagi dari rotan tu sebab takut punye pasal..xpasal2 dapat 2 rotan sekali...pastu ustaz suruh kami masuk ke kelas dan balik rumah..sebelum kami keluar dari pejabat ustaz tu..die bagi pesanan pada kami, "lepas ni kalau nak main bola jangan lupe ajak saya sekali...". ade seorang budak ni cakap tu la korang..kalau ko ajak ustaz tadi tak kene rotan..kami gelakkan saje kat die sebab die memang lurus bendul..

p/s: seronok bile dikenang kembali zaman sekolah dulu2..nakal jugak prince kan..hehe.Tapi dulu kami klu kene rotan takdenya nak mengadu kat mak bapak..nanti lagi teruk kene ade lah..haha

19 comments:

M a W a D D a H said...

hahahahah...

baru tau prince ni nakal rupenyer...:p

♥e'in♥ said...

hahaha.. nakal upenye prince nie..

KUREKURE COMEL said...

hahaha...smpt lg menjawab tu...
tp momen kena rotan tu la pling best...kihkihkih..

sizuka[Izzati] said...

hahahaha.boleh tahan nakal jugak prince nih.kalo bgitau ayah, balik umah kena lagi sedas.wawawa~

apple hijau said...

cayalah Prince...boleh main takraw rupanya...ha ha ha...ustaz tu pun lawak.

aleen aiden said...

kalau kene kat tapak tangan ok lagik.tapi ade cekgu alin dulu sker rotan blakang tapak tangan.tiap kali rotan memang kene tulang jari,perghhh!tp dulu cekgu rotan saket mcm mane pun tak brani nak bgtau mak.skang,tengok mak budak plak yg serang cekgu.huuu

Prince Halilintar said...

adah: nakal kecik2 jer..haha

e'in: nakal gak la dulu2..haha

mina: best..pastu kene ejek gan bdk perempuan lagi..haha

sizuka: betul2..dulu2 wat diam jer..xberani report2 kan..

cah: wakil kg je lah..haha

aleen: ni mesti lagi nakal dari prince kan..hahaa

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

hoh.. bg2 rupanyaa yaa.. ishk2..hbs 1,1 dpt adih ea..nakalll..... :P

Prince Halilintar said...

aq:baru taw ke..mmg nakal dulu..haha

Misz Nuriz said...

kita pun penah kena rotan..
sbb nye, x lulus bahasa arab..
keh3.. pengalaman betul..

Prince Halilintar said...

xpass pun kene rotan?cikgu ke yg rotan atau makbapak?hehe

nabilah_2908 said...

tk adventure la kalau tk nakal masa kecik..yer tak... ;)

sape tak pernah kena rotan dgn cikgu....ha'ah...sngt la tak seronok life kanak2 dia..baik sngt.. :P

jom ke APA KATA HATI pulak,
MASAK APA?

Prince Halilintar said...

nabilah: klu x nakal cmne nk ade pengajaran untuk diri sendiri kan..hehe

shida mj said...

haha macam acara marilah kena rotan beramai2 saja. cayalah prince nakal gak ye.

asliner said...

uish..
mesti sakit kene rotan..
kite pun pernah kene rotan..
kene tibai dengan hanger pun ader..
ayah buat..
sebab liat bangun solat subuh! =)

p/s: yup..time waktu dulu2 lah kenangan manis paling banyak..=)

mie said...

gue penah kena juga..
tapi xpenah bgtau mak gue..
eheheee

Prince Halilintar said...

smj:tu baru sikit tu..haha

asliner: jadikan kenangan tuk cite gan anak cucu..haha

mie: gue pun same beb..hehe

aliesha kirana said...

hhaahaha.. nakal2.. ustaz tu pun lawak.. hahahaha!!!

toyolkiut said...

sama la prince..
setakat kena rotan ngan bulu ayam tu.. selalu sangt.. masa mengaji ke.. masa dlm kelas kt skola ke..
mmg xleh nak ngadu ngn mak ayah pun, lg dpt rotan free ada la..
hehe..