[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Friday, January 7, 2011

! Tak Menjadi !

Sotong Masak Tepung...


Selamat Hari Jumaat!

Semalam prince teringin nak makan sotong masak tepung seperti gamabr di atas tu..sebab kelmarin prince makan di kedai memang sedap dan teruja pulak untuk mencubanya di rumah. Jadi, malam semalam lepas je maghrib prince pergi la ke kedai berhampiran rumah prince beli sotong...

Balik2 rumah je kawan2 dah tanya nak wat ape dengan sotong banyak2 tue..ape punya soalan la diorg tanye..sambil berseloroh prince jawab nak wat minyak urut..amik ko kan dah kene,haha.. mesti la nak makan takkan nak wat perhiasan pulak..


Dah lepas je cuci sotong tu tibe2 blur sekejap sebab tak tahu macam nak masak sotong goreng tepung lar..resepinya prince tak tahu nak wat camne..jadi ape lagi prince pun search la jap kat google tu pinjam laptop member yang gah online..jumpe la cara2 die ajar..guna bahan yg mane ada di rumah saje..

Bahan2 yang prince guna: Tepung Gandum, telur, sotong, garam, lada sula xde ganti dgn lada hitam, bawang putih yang ditumbuk, tepung jagung sikit dan air...pastu baru la adunnya dalam tepung sebelum golekkan sotong tu dalam tepung...Nak tengok jadi camne??? seperti gambar di bawah ni..

Itulah gaya tepungnya diadun..tapi mula2 nak wat trial jer dulu sebab nak tengok jadi ke tak kan..so cadang nak try masak 2 atau 3 dulu...so, panaskan lah kuali kat api tunggu sehingga minyak panas...



Kali pertama try tengok macam jadi...so memang happy la prince kan..cuma rase die kurang sikit sebab xde rase sangat..sebab tu prince tambah ape yg patut supaya ade rase..Disebabkan yakin dengan percubaan pertama prince pun bersedialah untuk masak yang betul2..pastu, tengoklah ape yang jadi seterusnya...





Begitulah jadinya..ku sangkakan dapat makan sotong goreng tepung yang diluarnya rangup dalamnya lembut tapi luarnya leper dalamnya liat pulak...haha..Entah kenapa boleh jadi leper pun tak tahu..tapi rasenya boleh tahan cuma bentuknya tak seperti yang diharapkan...

Prince pun try la dapatkan respon dari Mak2 orang di ofis prince..kate mereka sebab prince tak letak banyak minyak..atau org putihnya kate kene goreng deep fry dan minyak betul2 dah panas baru masukkan sotong tue..itulah Alkisahnya di malam semalam...

p/s: sesape yang tahu resepi ni ley lah share dengan prince boleh prince belajar..boleh tak??? =)

12 comments:

nabilah_2908 said...

ala..caranya lebih kurang sama mcm buat jemput-jemput...dah ok dah tu..tul la kata office mates prince tu...kurang minyak..

tkpe..next time leh cuba lagi.. :)

haih.untung la Cik GF..En BF dia pandai masak.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
S.A.H.A.B.A.Ttajuk n3

apple hijau said...

mcm cekodok pun ia..hehe

Prince, tau la skrg tgh krisis minyak masak tapi kau punya minyak tu mcm nak goreng telur dadar jer..:)

sok cuba lagi ye. jgn serik. pastu bg kitorg rasa..haha

Prince Halilintar said...

nabilah: ok2..tengah jimat minyak skrg ni..haha..masak bujang jer!

cah: amboi..perli eh..minyak kat rumah ade sikit..malas pulak nak kuar beli..hehe..nnt prince goreng telur dadar bagi kat cah..haha:p

izzatul atiqah azhar said...

stuju dengan komen di atas .. kurang minyak .. hahahahahaa

M a W a D D a H said...

ok lah tue...hihi...

kalau goreng sotong, kena pakai tutup periuk...nanti minyak percik atas muka...nati xhensem plak prince...

hakhakhak...

asliner said...

itu perkara biase ye en.prince bile 1st time masak pasti tak berape nak jadi..hehe
tau xpe..
minyak macam nak goreng ikan bilis jer..
letak bnyk cikit..=)
peace!

Zara Hannan said...

sengih2 lak zara baca prince try masak nih! huhu.. orang bujang ler katakan kan~ tapi takpe, pompuan suke jek lelaki yg pandai masak. jagn putus ase ya prince! chaiyok. haha. cuba, cuba dan cuba lagi. dah bagi semangat dah ni. :D

nabilah_2908 said...

suka minyak wangi tak..?

kamu kena TAG.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
GiveAway EdY : Awak Busuk!

~cik tiram~ said...

HAHA ! oke lah tuuuu....:D
betul2 macam cekodok...:P

aleen aiden said...

minyak lebihan goreng sotong tu jgn lupe bwat minyak urut eyh.hu3

Prince Halilintar said...

izza:stuju je eh..haha

adah: prince pakai topeng kalis minyak..hahahaha

asliner: baik bos..nxt tym prince letak banyak minyak..hehe

zana: thanks ye bg semangat, sungguh terharu..hehe

nabilah: myk wangi..minyak masak ade??hhahaha

cik tiram: bukan mcm cekodok, cekodok yg mcm tue..haha

aleen: bernas tul idea aleen tu..jimat minyak urut kan..hahaha:p

shida mj said...

tapi yang kelakarnya,cuba yang satu itu pun belum menjadi sangat, dah nak mintak resepi lain..
rajin betul prince ni..hehe..bertuah sape dapat.