[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Monday, April 11, 2011

! Bersih Dan Cantik !

Assalamualaikum Warga Blog..




Ahad kelmarin prince dan kawan-kawan ke majlis kenduri kawin kawan kami di Sekinchan..tapi gambar kawin kat kamera kawan prince so, tak boley nak tayang gambar kawinnya..tapi yang menarik perhatian prince ialah ketika kami dalam perjalanan pulang kami singgah ke satu masjid di Meru untuk menunaikan solat..

Ape yang menarik perhatian prince pada masjid ni ialah lanskapnya yang mempesonakan dan kawasan persekitarannya dijaga dengan rapi dan bersih sekali..malah bukan dipersekitaran sahaja tetapi dalaman dan toilet juga sangat selesa jika memasukinya..alhamdulillah, sepatutnya begini la yang patut dijadikan contoh kepada masjid2 lain untuk mengimarahkan dan menjaga kebersihan di Rumah Allah...Walaupun ade masjid yang yang tidak moden dari segi peralatannya namun bukanlah sebab untuk mengabaikan kebersihan di masjid atau surau2..biarlah mate sedap memandang dan yang paling penting kita selesa dan khusyuk beribadah kerana Allah.


tersusun dan indah landskap kawasan masjid ini..

tempat wudhuk yg selesa dan bersih..

dalaman masjid juga walaupon tidak luas namun kemas dan bersih..

terdapat sudut IT dalam masjid ini..

khusyuk melayari internet.. 
Di dalam masjid ni juga mempunyai wifi dan sudut IT untuk kemudahan pengunjungnya..walaupun tidak besar namun banyak kemudahan yang disediakan dan menarik orang ramai untuk mengimarahkan masjid dengan lebih kerap..

Prince harap banyak lagi masjid diberi peruntukan seperti ini untuk menarik orang ramai supaya datang ke masjid dan mengimarahkan masjid disamping dapat solat jemaah bersama dan menuntut ilmu di masjid. Di mane-mana pun kite berada kebersihan perlu la juga kita jaga dan janganlah memandang ringan seperti membuang sampah merata2..sama-samalah kita mengimarahkan masjid dan menjaga kebersihan di mana saja kita berada.. =)


"Mana sahaja daripada suatu masyarakat yang berkumpul daripada rumah-rumah Allah AWT (masjid-masjid), membaca dan belajar Kitabullah dan mempelajarinya sesama mereka, mereka akan didampingi oleh malaikat, diliputi oleh rahmat dan Allah akan mengingat mereka pada makhluk-makhluk yang berada disisiNya”. (H.R. Ahmad)

40 comments:

YanaMIB said...

wow bagusnya..xpernh jmpe lg masjid ada wifi and kemudahan IT mcm ni..terbaekk la pihak pengurusan masjid..kdg² dorg ni ada je peruntukan, tp x reti guna peruntukan tu mcm masjid terbiar je dgn kotor segala..hehh~ boleh jd masjid cth ni ^_^

KUREKURE COMEL said...

amboi...pi sekinchan takmau habaq na...hehehe..


mina duk kuala selangor la...ish2..
hihihi...


masjid kat meru tu mmg best..kalau mina pi jln kat klang...sure singgah situ...hehehe...

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

landskapnya kemas dan tersusun..suker tgk..ni kira cam kembara imam muda lah ni..pasni buleh taruh gamba masjid lain yg cantik lagi yer..

nabilah_2908 said...

wah...bagusnya masjid ni..mest di jaga rapi kan..? :)

jarang jumpa ada kemudahan wi-fi ni..

kalau ada pun...berpassword...tk boleh guna terus.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
PULUT PANGGANG

toyolkiut said...

bagus la begitu, bila kita singgah hati jadi senang dan lapang..
selesa nk bsolat..

pnh TK singgah kt sbuah masjid, tandas nya kotor yg amat.. flush rosak.. dah la kita pun nk buang air jugak.. geli la,,
hajat nk solat tgendala kerana air xde,,
tp bahagian llaki ada kolah, knapa yg perempuan xde?
pelik la..

Prince Halilintar said...

yana: itula klu boleh pihak terbabit gunakanlah sumber peruntukan ke jalan yg betul dan memudahkan orang ramai..

mina: ala..saje je mina ni..baru nk bgtaw duk kat sana..klu x prince dah singgah dah umah mina nk claim choki2 satu kotak...hehe

cik betty: imam mude?hehe..xlayak lagi kot..masih belajar ke arah itu..

nabilah: aha kan..klu kat mane2 wifi mesti ade password kan..bukan senang nk dpt free..

TK: itulah klu kotor kite pun xrase selesa kan..

bunga said...

wah..menarik..cantik..cam ni lah masjid yang baik.

Prince Halilintar said...

bunga: betul3x.. =)

apple hijau said...

Nama masjid ni Masjid Asy Syarif Meru. Ada laman web dan FB sendiri. AJK2 yg sgt aktif. Ramai penceramah2 hebat datang ke masjid ni. he he...ate udoh teman ni orang Meru.

p/s: knp tak bg tau dtg Meru? bleh belanja Prince mkn jambu batu depan masjid tu. :)

~Nabilah~ said...

wow.....ciap ade wifi lg...hahaha....tp kn,ade crtain masjid tue yg x brape nk brsh especially die pnyer tndas...huhuhu

Qaseh dalia adelia said...

a.ah cantek je landskapnye .. nak solat pun rasa tenang kan ..pes time dengo masjid de wifi .. hehe jgn pulak g masjid untuk mengonline je hihi .. tapi baguslah :)

Prince Halilintar said...

cah: owh yeke..alamak lupe lak nk contact cah la..lgpun perut dh kenyang mkn kenduri..hehe..tapi klu nk belanje jambu batu pun ok gak..ehehe

nabila: tang toilet tu kene titikberatkan kebersihan die kan..kdg2 hilang selera nk lepaskan hajat..hahaha

qaseh: xpela mgkn klu die dah berada di masjid tuk on9 akan terbuka hatinya utk solat jemaah dan ikuti majlis ilmu ke kan..sape taw kan..ehehe

cik sakdi said...

eh prince, kalau ade wifi,, nnt orang melepak plak kat masjid tu, bukan nak beribadah. dibuatnye masjid tu mcm mcD hehe tu pada pandangan saye la.

Prince Halilintar said...

cik sakdi: lihat pada yg positif..insyaallah utk menarik minat mereka ke masjid dan insyaallah Allah bukakan hati mereka untuk bersama2 berjemaah di masjid selalu..selain itu dpt mengimarahkan masjid tu..

nukilanaffiza... said...

hmmm...pernah sampai sini...sebab tunggu pengantin gak...kami geng2 kompang tunggu di masjid ni sebelum ketibaan pengantin ...
anyway masjid memang bersih dan kemas...subhanallah...

sizuka[Izzati] said...

wah alhamdulillah.seronok sangat rasa kalau jumpa masjid yang elok dijaga rapi.siyes canggih ah masjid nih siap ada wifi lagi:)

Prince Halilintar said...

fandy: owh..sape kawin tu?jgn ko kawin satu lagi dah la fandy oii..hahaha

sizuka: masjid ni penuh dgn cctv taw..hehe

Dilla Ady said...

canggihnye masjid nih ye..siap ade wifi..

patut sume masjid pun wat camni kan..jadi golongan belia pun tertarik nk duk masjid..

lanskapnye pun bez..kalu kite menunggu org siap solat, leh lepak2 tgk pemandangan bez camni..

Prince Halilintar said...

dilla: betul tu kan dilla..stuju gan pandangan dilla tu..hehe =)

Fadzli Amir said...

Memang jarang tengok toilet masjid yg bersih......walaupun islam sarankan kebersihan, tapi masjid sendiri tak berjaga...ini terpulang jugak kat org ramai seperti kita yg menjaganya & pihak pengurusan masjid...

M a W a D D a H said...

uikss best tuh ade wifi kat masjid...kalau free, confirm selalu lepak masjid...tenang pun tenang...hehehe

Prince Halilintar said...

fadzli: yup, betul tu kan..

adah: pantang dgr bende free laju je adah ni...hahaha..klu nk gi sane bagus gak..hehe

::..daYa..:: said...

SALAM

wow hebatnya masjid tu...

Prince Halilintar said...

daya: lagi hebat klau ramai yg mengimarahkan masjid tu kan.. =)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
enjin wira enjin apa lepas jpj

eeeemmm bagus btul masjid ni

Masjid juga dijadikan pusat keilmuan yang melahirkan intelektual yang berkarisma dan berpengatahuan luas.. Lihat sahaja Ahli politik yang dilahirkan oleh Rasulullah s.a.w seperti Saidina Abu Bakar As Siddiq dan Saidina Umar Al Khattab.. Ahli perniagaan yang terkenal Saidina Abdul Rahman bin Auf r.a.. Jeneral perang yang lengkap dengan strategi peperangan seperti Usamah Bin Zaid r.a.. Kesemuanya mereka dilahirkan daripada institusi Masjid Nabawi lantas menjadi mereka yang hebat dan terkenal..


Lantaran itulah Rasulullah s.a.w memberikan motivasi kepada Ummahnya dengan ganjaran yang bakal diterima kepada mereka yang membina, mengimarahkan dan beriktikaf di masjid.. Kerana institusi Masjid merupakan dasar yang wajib digunakan untuk menjana kekuatan Ummah..


Sekiranya kita lihat pada zaman ini.. Ummah Islam yang ramai ini lemah.. lantaran kerana lemah dan dhaifnya institusi Masjid.. Masjid hanya dibina dengan megahnya.. tetapi, sunyi dan sepi tanpa diimarahkan.. Iktikaf hanya sekadar tidur.. Bukannya mengadakan perbincangan atau pemesyuaratan untuk meningkatkan kualiti Ummah.. Masjid hanya dijadikan simbolik kekuatan.. Tetapi, sebenarnya lompong dan kosong kedudukan ummah di akhir zaman ini..

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

wah..bru dgr masjid ada wifi..;)

hrp d gunakan dgn sebaiknyaaaaa..^^

memg cantikk^^ memg bersihh...

Prince Halilintar said...

afzainizam: aha..teringat kisah mereka ni..semua tuntut ilmu dari masjid kerana masjid memainkan peranan yg utama ketika itu..tempat mesyuarat, majlis ilmu, sumber rujukan dan pelbagai lagi...ku la kite dpt kembalikan zaman kegemilangan sebegitu mase skrg pasti lbh meriah..

aq: harap2 dptla kekalkan mcm ni selama2nya kan aq..

♕ Mr.IX ♂ said...

bagus gak cmtu...klu diorg wat tmpt mcm bilik sewa pn ok utk musafir..

ghost writer said...

dalam seronok berlibur jangan terlupa akan kewajiban...

bukan kewajiban mengundi..huh

Prince Halilintar said...

Mr IX: betul gak tu..

ghost: hehe..klakar jgk ko ni ghost..ingatkan siyes orgnye..haha

Mek Norfa said...

landskap dia lawa..
masjid lah tempat yg paling mendamaikan dan tenang jer..

Cikgu Tie said...

Memang cantik sangat masjid nie!
Kalau ada peluang...teringin gak nak p sekali.

~cik tiram~ said...

bersihnya.....:)

nona hidayah said...

Bagus la kalau mcm tu..mintak2 la bukan setakat cantik..yg penting ade org yg nk mengimarahkn masjid..


selalu tgk masjid cantik..tapi kalau surau. MasyaAllah. mmg langsung tak terjaga..tambah2 kalau dekat tmpt2 mcm shopping complex, mmg tak terjaga kebersihan..selalu telekung sampai berbau..huhu

ni da mcm aduan rakyat plk..hahaha

shida mj said...

prince masjid ini memang cantik.
siap ada kemudahan IT dan internet, canggih betul tapi harap2 takde yg salah guna tengok benda yg bukan2...takut nanti pakat-pakat jemaah tengok yg bukan2. harap tidak.

aliesha kirana said...

canteknya princee! mcm best jeee nk masuk masjid cmni..tenang jer..suka2! AK hrp dpt jejak masjid tu..hehehe

intan abidin said...

wah cantiknya mesjid ni.. saya tak perna jumpa lagi mesjid secamtik ni ...siap ada kemudahan internet lagi..bestnya ...tapi jangan salah gunakan sudah..kerena asyik dengan internet sampai leka ,lalai dan alpa....lupa tujuan asal untuk beribadah...

dya adriza said...

ya Allah.. cantiknya.. harap2 pengunjung pun ramai la kan =)

Prince Halilintar said...

mek: klu lawa kite tgk pun tenang je kan,..

cikgu tie: insyaAllah ade peluang satu ari nnt..

cik tiram: bersih kan..

dayah: harap2 begitu la kan..

smj:kat situ byk cctv taw smj..rase mcm diperhatikan je..

AK: insyaallah dpt jejak ke situ..

intan: betul tu..kene la pandai manfaat kegunaan yg disediakan

dya: harap begitulah..

asliner said...

meru tue kat mane?

p/s: erm..kalau sudut IT ade kat masjid..agak2 jemaah khusyuk tak nak sembahyang? waallahualam~