[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Wednesday, April 13, 2011

! Ulam-Ulam... !

Assalamualaikum dan Ape Khabar Semua...






Malam semalam budak2 rumah prince berdebat pasal ulam-ulam..al maklum sajelah macam-macam nama ulam keluar...mane satu yang betul pun tak tahu...masing2 nak menang..prince pun dah lupe ape lagi nama yang keluar dari mulut kitaorang...asyik ketawa je memanjang...

Prince lah yang memulakan dulu..mula-mula prince tanye kat diorang semasa makan malam, "korang pernah makan pucuk salang tak" tetapi masing-masing buat muka pelik sambil tengok prince..rupenya diorang pun tak tahu pucuk salang tu macam mane..bila prince terangkan daun tu kaler hijau..diorang cakap semua ulam warna hijau..prince cakap la lagi..daun die lebar dan lembut...diorang kate banyak daun yang macam tu..prince dah mati akal nak bagitaw macam mane...Jadi, saje prince taip entri ni, dan cari la gambar pucuk salang kat internet supaya diorang bace entri prince dan tengok...Ni lah pucuk salang..




Pokok ni memang banyak kat kebun belakang rumah di kampung prince...rasenya orang perak tahu mengenai pokok ni. selalunya mak prince suke masak sayur lemak pucuk salang..nak rebus pun boley gak...tapi paling best sekali mestilah pucuk salang masak lemak putih letak su-un campur lak ubi kentang dengan ikan bilis....perggggghhhh rase die memang sedap...selalunya orang makan pucuk nya saje atau daun yang mude2 baru sedap..kalau daun yang dah tua tak sedap dah..

Khasiatnya prince pun tak tahu..tapi sebagaimana sayur-sayuran biasa, ulam-ulam juga mengandungi nilai pemakanan yang penting seperti karbohidrat, lemak, protein, mineral-mineral dan vitamin-vitamin untuk kesihatan manusia kan..


p/s: Antara nama-nama ulam yang terkeluar semalam bile kami berdebat seperti daun mengkudu, daun bebuas, pegaga, ulam raja, daun cekur, kaduk, pucuk gajus, pucuk putat, tapak itik, paku rawan, geli-geli pun termasuk jgk..ada yang prince tak pernah dengar pun ade..tapi iye kan saje lah..korang pernah dengar ke?

46 comments:

YanaMIB said...

sy tahu ulam raja je..haha tu je yg sdp ditelan..yg lain xpernah dgr and xpernah mkn kut..huhu =)

sizuka[Izzati] said...

suka ulam!tapi paling suka ulam raja lawan tempoyak.fuiyohhhhhhhhhhhh best!*lamanya tak makan tempoyak*sobs~

intan abidin said...

daun salang sya memang tak pernah dengar,kalau daun salad taula..
ulam-ulaman ni saya memang tak berapa taula sebab saya tak suka sangat makan ulam,yang suka makan daun salad,timun kalau kalau yang lain2 tu kena rebus dulu (celur)baru boleh makan kalau tak rasa nak muntah je weuk...:)

Mek Norfa said...

best ni kalau makan nasi panas + ikan bakar + budu + ulam.. mek tahu ulam pegaga, pucuk ubi, pucuk paku..haha

daun bebuas, tapak itik, paku rawan, geli-geli xpenah tahu lak..

apple hijau said...

masa muda2 dulu tak pernah dan tak suka makan ulam. dah remaja purba (bak kata k.shida) barulah pandai makan..he he..

p/s:pernah makan ulam tenggek burung jugak :D

Prince Halilintar said...

yana: try la mkn nanti..hehe

sizuka: perghh..terbaek tu sizuka..heehee

intan: salad ramai kot yg taw..hehe..

mek: yg daun pelik2 tu prince pun xpernah dgr sebenarnya..ntah ade ntah tdk tu..haha

cah:remaja purba?haha.. i like!
ulam tenggek burung pun ade gak eh?hmm..

Dilla Ady said...

bab2 name ulam nih mmg ai failed..huhuhu

daun salang nih tak penah dengar, tak penah tgk...

tapi dari cara princed citer wat masak lemak tu..arghh..da macam masak lemak pucuk ubi lak..sedapnye!

kiwi said...

jap..salad pn kire ulam gk kan..hehe

fatalist said...

oh kecur liur...serious x tipu..membayangkan cmpur keledek n bilis tu..tpi rsanya sy panggil daun kodok kot..kalau x silap la..hahaha..tpi xsure

toyolkiut said...

bnyk pucuk dan daun2 muda yg orang buat ulam..
TK ni main sumbat makan je, namanya x pnh la pulak nk amik tau..
lain tmpt lain namanya, walhal benda yg sama..

nona hidayah said...

pucuk salang, tapak itik ngn geli2 tak pernah dengo..yg laen tuh da biase dgr..hehehe


pucuk bebuas sedap!

Prince Halilintar said...

ai: masak lemak pucuk ubi pun feveret prince tu..hehe

kiwi: included kot..hehe

fareha: owh really? daun kodok cam kasar sgt lar..hehe..best dpt new camera eh..

TK: prince pun rase cam tu..kdg2 kite sebut nama lain org kate lain tapi padahal bende yg same je kan..klakar =)

Prince Halilintar said...

dayah: pucuk bebuas prince xpernah mkn n xtaw rupenya..xtaw lak daya taw..hee

shida mj said...

kita suka ulam raja dan ulam tenggek burung(prince mesti x pernah dengar ni) kebanyakan yg dah remaja purba tahu nama ulam yg pelik2 ni...hehe

Prince Halilintar said...

smj:prince belum remaja purba lagi..prince remaja moden..kikiki

~Nabilah~ said...

x tau psl ulam2 nie....sbb x ske mkn ulam...kihkihkih

halila Ibrahim said...

Akak orang Perak jugak ... tapi tak kenal la.. Pucuk Ubi tau la.. pasal sedap wat masak lemak..hehehe.. tapi bila dok kedah ni.. dah segala mak pak pucuk pun ada..kira baru berkenalan la ngan pucuk2 yg bleh makan..pucuk ubi keledek pun depa wat ulam..pelik2..

nabilah_2908 said...

geli2 pun ada...? hehehe....

tenggek burung..pernh makan..?

terung pipit..? :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
BLOG REVIEW : LIFE 101

M a W a D D a H said...

ekceli kan....ekceli kan....

first time tahu ade ulam nama salang....kehkehkeh..sedap sgr ker prince? nati balik kg, pos la sepucuk dua kat adah...nak rase gak...hehehe..

pucuk bebuas?? geli2?? tak pernah tahu pun....hehehehe...

Fadzli Amir said...

Semua ulam yang tersebut di atas adalah diketahui oleh saye...hehehhee ( kalu tak tau pun buat2 tahu la )...memang dibesarkan dgn segala jenis ulam2 ni..sekarang je jarang makan, kat kedai jarang ada ulam2 ni....

cik sakdi said...

prince, cekur memang ade, tapi leh ke dimakan? dia penambah rasa je, macam serai kot. haha xpenah makan. :) tapi daun prince cter tu memang xpenah makan pon hehe

Prince Halilintar said...

nabila: owh..xsuke eh..try ar dulu kot2 minat ke..hehe

halila: org perak jgk ke..nanti jumpe la tu ulam2 mcm ni bile lame duk kg...hehe

nabila:tenggek brg, terung pipit xkenal sgt nama tapi klu tgk rupenya mgkn knal kot..

adah: sedap klu msk lemak..sepucuk dua mane cukup adah.nanti prince bagi sepokok..haha

fadzli: dasyat ar ko..sume taw..aku taw makan je..ahha

cik sakdi: cekur tu prince pernah mkn mentah2..xtaw yg cik sakdi ckp tu cekur yg mane?hehe..salang tu mmg sedap taw..hee

nukilanaffiza... said...

saya tau makan petai jer..yang lain tak tau..huhuhuh

Prince Halilintar said...

fandy: alamak yg tu aku mmg xpandai nak makan..hahaa

KUREKURE COMEL said...

mina kenal ulam raja je...kihkihkih...



ulam tu pestaim dgr ni...hehehe

Prince Halilintar said...

mina: ulam je kenal??raja xkenal ke?hahaha

Siti Aziz said...

ct kenai jering, kerdas, petai, pucuk tere [gajus], kacang botol, pegaga,taugeh,==== siti si hantu ulam.. hi3...

Prince Halilintar said...

owh..hantu ulam ingtakan hantu kak limah tadi..ehehe

Cikgu Tie said...

cikgu tie suka sangat makan kerabu pucuk paku rawan.susah dah nak jumpa pucuk paku rawan sekarang ni.

Prince Halilintar said...

cikgu tie:aha..dah pupus dah kot..haha

Sham said...

orang tua2 dapat kekal sihat dan panjang umur sebab mengamalkan makan benda2 macam ni la kan...

Prince Halilintar said...

sham: mungkin la kot..insyaallah =)

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

pucuk salang? x penah dgr..tp nama ulam lain yg prince sebut tu ada lah yg tahu..hem hem selalu paksa diri mkn ulam utk jaga kesihatan hehe

Nur Liyana said...

pernah jugak dengar...hehehe..tapi tak pernah try....akan try nie..wakakaka

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
pilihan motorsikal kupcai terbaik

Amalan makan ulam atau sayur-sayuran mentah boleh membuatkan seseorang awet muda kerana ia mengandungi banyak bahan antioksidan yang mampu menghalang tindakan radikal bebas.

Sebenarnya amalan makan ulam menjadi budaya masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Malah, ia menjadi ikutan kaum lain sehingga ada yang kata rasa tidak puas makan nasi jika tiada ulam bercecah sambal belacan.

mie said...

gue xmakan sangat ulam2 ni..
tapi sambal belacan gue makan la..
eheheheee

syaiza - chan said...

alamkkk..ceja x suke mkn ulam n sayurr larr pulakk..huhuhu T_T

waaahhhh...prince suke mkn ulam ke..??

Prince Halilintar said...

cik betty: bagus ar camtu..sihat sikit tubuh bada kan..hehe

liyana: try jgn tak try...haha

afzainizam: betul ckp mu tu..org2 dulu selalu mcm tu kan..

mie:sambal belacan wat cicah ulam pun sedap..

ceja: hai ceja..long time no comment..hehe..prince kdg2 ade gak ulam yg xmkan..hehe

♥e'in♥ said...

erk, e'in xmkn ulam2 nie coz e'in xmkn sayur..

Prince Halilintar said...

ein: wah..mkn western2 je eh ein..hehe

♕ Mr.IX ♂ said...
This comment has been removed by the author.
aliesha kirana said...

daun salang xpenah dgr prince.. kalau ulam daun selom pernah la AK dgr. eheheh. AK mkn je semua jenis ulam, tp feveret AK, pudina dan salad kot..haahahah! taste omputih gituww..

♕ Mr.IX ♂ said...

ulam yg segar lg best..klu mkn ulam kat kedai makan tu cam xde feel jer...layu..

asliner said...

kite suke makan ulam..
sama ade yang mentah ataupun yang berebus..
kadang-kadang main makan jer..
without tahu name sebenar ulam tue..hehe

p/s:tapi pucuk salang tue memang first time dengar..dan tak pernah makan

mOon jOhari said...

Salam Ziarah,
baru je buat entri sal ulam-ulaman ni..jemput la jenguk...
Pucuk salang ni buat masak lemak putih sedap..letak labu sket...nk bg pekat dan sedap lagi letak isi ikan yang ditumbuk...makan dengan nasi panas2 dengan ikan gOreng...letak kicap sket...hehehehehe...terpanjang lak kOmen... ^___^

Prince Halilintar said...

moon johari: owh, kat kg mmg masak macam tu jgk..tapi mak prince la yg masak..mmg sedap..