[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Thursday, April 14, 2011

! Kudap-Kudap Ape? !

Assalamualaikum dan Salam Penuh Ceria pada Warga Blog Semua..



Korang tahu tak kudap-kudap tu ape?? macam mane prince nak terang eh..maksud kudapan?tak tahu jugak..okla, sebenarnya macam junk food kalau dalam bahase orang putihnya..Ia seperti makanan ringan seperti keropok,kacang-kacang, kuih muih, kerepek atau lain2 yang dimakan di luar waktu makan kite..

Jadi, prince nak taw la korang nya citerase kan..agak-agaknya kalau kornag sedang menonton tv ke atau berkelah ke tak kira lah indoor atau outdoor kan..korang suke kudap-kudap  yang macam mane? Terutama ketika menikmati dengan orang yang tersayang ke...atau bersama family ke atau juga dengan kawan-kawan baik kita?

Kalau prince kan, selalu time di kampung ade je yang mak prince buat petang-petang tu..kadang2 buat goreng pisang la, kerepek, kuih, cekodok, cucur udang dan macam-macam lagi la..tapi kat umah bujang prince ni takde la rajin nak masak sangat..kalau malas pun beli je kat luar bawa balik dan makan dengan kawan-kawan..

Dah lame jugak prince tak masak cucur untuk dijadikan kudap-kudap..gambar kat atas tu cucur yang prince buat dulu-dulu la..sekarang ni tak tahulah malas pulak nak buat..nak berdiet kot..haha

Tapi, kudap-kudap seperti snek, keropok dan seumpama dengannya jugak tak boley la makan selalu kan sebab tak baik juga untuk kesihatan...kadang-kadang tak pe..hehe


p/s: contest mina prince dah nk siap tapi belum nak post lagi draft je...(tunggu adah post dulu..haha )

37 comments:

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

kudap2 is the thing that i know that makes you fat...hahaha
ai suke kudap2 cekodok, cap adabi perisa ikan bilis...
hahaha
aCap
ke blogku

Prince Halilintar said...

betul tu acap..klu mkn selalu la...tapi mber aku sorg ni suke mkn junk food tapi badan die halus je aku tgk..haha

Mek Norfa said...

dulu mek xpaham apa tu kudap2.. biasa kalau makanan ringan xkira apa jenis pun mek panggil cekedis jer..

kalau ptg2 mek suka goreng kepok. mek hantu keropok ikan suka sgt..cekodok prince buat tu sedapnya.. kalau makan ngn tea o panas

sizuka[Izzati] said...

kalau kudap2 smbil tgok cite, bese makan kacang cap tangan.kehkeh.syiokkkk~

nukilanaffiza... said...

kekudap ada satu makan utk mengisi masa lapang semasa berbelog...

kekuda ada satu kedudukan semasa nak bersilat...

kudap-kudap adalah satu bentuk sarapan pagi atau petang...

ekekekek....

M a W a D D a H said...

hahahahaha...nak suh prince post dulu baru adah nak post...:p bru nak start nih...tpi nk suh prince post dulu...xkira...hahahaha...

time2 rase nk mengunyah jer mula la nak cari keropok2 tuh...kerepek pun sodap...kalau goreng pisang n cekodok tu cpt kenyang..kalau kerepek, mkann ringn yg lain, lmbt skit la knyg dn maybe xknyg lngsung...hehe

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

kudap-kudap tu makanan antara waktu makan kan prince? x semestinya junk food..kita boleh pilih kudap-kudap yg berkhasiat spt jemput² prince yg ya allah pandainya dia buat jejemput..hehe

kalau sy suka kudap² yg manis haha..apa²lah janji manis..mmg x sihat kan..

~Nabilah~ said...

klau tgk tv,nabilah ske mkn kerepek...hurmmm,sdp...hehehe

apple hijau said...

kudap2 dlm bahasa glamour nya ialah JAJAN. Dulu org jawa jer kata perkataan tu tp sekarang 1Malaysia sebut jajan.

3princess punya fav. ialah cucur/cekodok udang yg dibuat oleh ummi mereka..huhuhu!

p/s:abg Prince kene pandai buat cucur udang juga..:P

nona hidayah said...

sedapnya cekodok!
lapoooooooo!! nak makan..hahaha

~cik tiram~ said...

kudap tu macam minum2 n makan time ngeteh kot.ke tak? ehehehehe....

sedapnye jemput2 bilis ! lapa...T__T

Prince Halilintar said...

mek: cekedis pun biase gak prince dgr..kali saje nak gune kudap2..haha
bg la prince sikit keropok ikan ley prince goreng..kiki

sizuka: ayah prince suke sgt mkn kacang tu time tgk tv..

fandy: owh..ni teori ko sendiri la eh..

adah: prince nk tunggu adah gak post dulu..haha

cik betty:hahah..sah lame xbuat gak..klu dah xde bende nk mkn barulah buat cucur tu..

nabilah: kerepek ape-ape pun makan ke..hehe

cah: aha..jajan pun biase didengar prince juga..3princess suke mkn cucur udang eh, nnt abg prince buat..haha

hidayah: xkenyang mkn cekodok skrg..dah lunch hour..jom cari pizza..haha

Prince Halilintar said...

cik tiram: ngeteh tu pe cik tiram?hehe, sori le prince org utara xtaw sgt lohgat lain..

nabilah_2908 said...

kalau bab kudap2 ni..

kt office...sy ada stock kacang...maruku ke..petang2 bila rasa boring..makan la..sambil buat kerja..hehe.. kalau nak makan kuih2..payah sikit..nnti berbau 1 office...;)

kat rumah jarang lak...:)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
BLOGGING..SAMPAI BILA ??

intan abidin said...

kalau saya ,saya suka makan keropok. kalau rasa mengatuk kat tempat kerja saya akan cari makanan sebab tempat kerja saya bersebelahan dengan 7 e tak tau nak makan apa beli keropok jela sasaran utama saya...macam2 budak2 je rasanya makan keropok ...hehehe :)

pandainya prince buat cekodok.
nak rasa cekodok prince boleh hehehe :P

YanaMIB said...

pagi tadi kita breakfast cekodok..hehe =)

Prince Halilintar said...

nabilah:kat opis prince pun byk bhn2 nak dikudapnya..siap ade sorg tokey kerepek lagi kat opis prince ni..ehehe

intan: owh..dekat 7 e mmg senang klu nk beli ape2 kan..nak rase?alamak dah habis daa..kikiki

Prince Halilintar said...

yana: owh tak bai sini sikit pon..haha

shida mj said...

prince cucur udang yg kat dlm gambar tu nampak sedap klu cicah dgn sos cili..
apa kata prince buat dan bagi kakak2 kat ofis ni rasa mesti ada ummphhh..

cik sakdi said...

kudap2 kite suke supering. HAHA

::..daYa..:: said...

kudapan = Jajan....

lapar lak petang2x citer pasal kudapan

Dilla Ady said...

wah...prince pandai masak rupenye...jemput-jemput nampk gebu dan sedap jek..

untung nih sape jadi bini prince..ptg2 rajin wat kudap2..hihihi

mie said...

gue 1st time dengar nama ni..
taoi rasa mcm pernah makan..
eheheee

Prince Halilintar said...

smj: nak buat tu boley..tapi time cuti la..jom dtg umah prince..hehe

cik sakdi: mase kecik2 prince suke mkn jajan tu..ehhe

daya: kene gi cari kudap-kudap tu..

dilla: mule2 wat dulu xjadi gak..pastu dah ade pengalaman baru la jadi..

Prince Halilintar said...

kudap2=jajan=cekedis...mcm tu la kot lbh kurang maksudnya...

KUREKURE COMEL said...

kalau mina....nasi sbg kudapan..boleh?hahaha...


siyess ni...kuat mkn nasi..nasi campur kicap..hihihi...


tak pun asam..oppps..hehehe

Prince Halilintar said...

mina: pelik betul citerase mina eh..hehe..mkn nasi je xtakut gemox ke nnt?hehe

solo molo said...

kudap kudap owh kudap kudap...
ko baut aku lapo...


entry terbaru :
http://solomolo.blogspot.com/2011/04/makin-femes-makin-kedekut.html

Prince Halilintar said...

solo: lapo gi carik nasi la..haha

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
pilihan motorsikal kupcai terbaik

uihhhhh rasanya makanan petang... buat kunyah-kunyah .... eeemmmm selalunya macam keropok.... kerepek.... atau benda manis....

Prince Halilintar said...

afzainizam: selalunya mcam tu la..senaman mulut gan jajan je..haahaa

Fadzli Amir said...

Kalu tengok TV atau wayang bagi aku, ko letak le apa pun mesti habis....tapi yg halal dan boleh dimakan la...hehehhe..aku suka koci..

♥e'in♥ said...

kudap2 or dlm name len, cekedis.. hehe..

♕ Mr.IX ♂ said...

oo..ingtkn kudap2 tu nama sejenis kuih..rupanya istilah utk makan erk.

aliesha kirana said...

AK suka jenis2 cucur2 kot. heheeheh.. tp makan kepok lekor pun best! heehehe.. sbnrnya jrg makan kudap2 ni. haahha.. skli skla je ble rase teringin.. tehee..

asliner said...

owh..
kite suke makan goreng pisang petang2..
kudap ke tue? =)

p/s: cucur udang sedap gak..hehe

syamil sazali said...
This comment has been removed by the author.