[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Wednesday, March 9, 2011

! Cerita Kelakarku !

Contest Santai...

Assalamualaikum dan salam kelakar warga blog prince...

Cuba korang tengok gambar kat atas tu..cute kan..kalau korang ade yg minat dan berhajat nak memilikinya prince ade kaba gembira dan cara mudah untuk mendapatkannya..Kini Adah telah mengumumkan contestnya yang bertajuk "Cerita Kelakar Anda"..Jom kite menyertainya ramai2...Satu lagi, Adah ni pandai mengait barang2 macam2 di atas tu so sape2 nak order kat die pun boley la berkunjung ke blog dia. Kalau berminat nak join contest die pun dialu2kan klik je kat picture di atas tu dan lihat syarat2nya..

Hidup prince ni penuh dengan adegan yang kelakar sepanjang hidup terutama mase zaman kanak2..Disebabkan kenakalan ketika menjadi budak2 lah membuatkan banyak kenangan yang menyeronokkan untuk diingati...

Cerita kelakar prince yang nak diceritakan ni bermula pada malam raya di sebuah kampung yang diberi nama Kampung Dusun Madinah (rumah atok prince)...Selepas pulang dari surau, atok, ayah, dan pakcik2 prince pun memulakan projek mengacau dodol dalam kawah di luar rumah sementara orang perempuan ade yang memasak dan menghias rumah didalam. Ketika ini budak2 nakal yang diterajui prince dan sepupu sepapat prince mulalah bersukaria di luar rumah dengan main bunga api dan mercun. Selalu yang menjadi mangsa mercun adalah ayam2 atok prince, tak cukup kaki ayam2 tu lari..

Selepas tu kami pun plan bermain tuju selipar..korang mesti biase main mase budak2 kan.. mase giliran prince baling untuk menjatuhkan sasaran selipar, kami pun lari la untuk elak dari di baling selipar oleh group lawan ke badan kami..dalam riuh rendah melarikan diri, sepupu  prince terbaling selipar jatuh ke dalam kawah dodol yang sedang panas dimasak dan ketika itu dodol tu terpercik mengenai atok dan ayah prince..terperanjat diorang dan ade yang melatah "mak oii bom jatuh meletup"..tengok2 selipar jepun baik berdiri tegak dalam kawah dodol tu..lar,sape punye selipar jepun plak  masuk dalam dodol ni!!!,pakcik prince bersuara..."bertuah punya cucu mesti kerja diorg ni!" atok prince marah..

Ape lagi berteraburan kami lari nyorokkan diri takut kene rotan..ade yang menyorok dalam reban ayam, atas pokok, dalam store, dalam parit..agak2 prince nyorok kat mane? prince nyorok atas pokok  rambutan sbb dulu prince terer panjat pokok ni..atok prince keluar rumah ambik rotan tengok2 sume cucu2 yg nakal tu dah takde.."aik..macam pelesit je hilang"..ketika atok prince lalu bawah pokok yg prince panjat tu..hati prince dah berdebar2 nak nanges pon ade..pastu atok prince kate "kalau aku dpt budak2 ni aku masak korang sampai dogol kepala nanti.." time ni air mate prince dah keluar..boley plak atok prince tu duk bawah pokok ni lame2..nak bersin pun kene tahan..dalam mase yang same ade cecair kuning dan busuk baunya hinggap atas kepala prince..sekali prince donggak ke atas ade ayam atok prince, cis ayam ni berak atas kepala aku..dalam hati prince "jaga ko ayam aku carik2 bulu ko nanti sampai ko takde bulu" sambil mengelapkan air mate..memang mendidih je hati ni...elok atok prince beredar prince pon amik buah rambutan mude baling kat ayam tu..pastu ayam tu berkokok hingga menarik semula perhatian atok prince..terus prince tutup muka dgn daun2 rambutan..selamat atok prince hanya melihat dari jauh sahaja dan tak nampak kelibat prince atas pokok tu..

Pagi raya tu, opah n mak prince jamu la kuih muih dan 'dodol' sekali untuk di jamah kepada sedara mara yang datang..kakak, mak dan opah prince siap puji lagi sedap dodol yang dibuat malam semalam, atok n ayah prince masing2 tak menjamah 'dodol' tu...atok kate kat mereka "ade bahan spesel kami bubuh semalam bagi sedap sikit..tambah lagi dodol tu, jangan malu2.." ayah n atok prince masing2 tersenyum sinis..sedara mara tu pun makanlah tanpa rase was-was...

p/s: sekarang ni klu prince mkn dodol mesti prince ingat perkara tu..heehee

27 comments:

M a W a D D a H said...

hahahaha...adehhh...

dodol selipar rupenyer...perisa tambahan ea prince...xleh nk byngkan kalau selipar tu ada sisa2 tettttt...xmo sebut kat sini...wakaka...

cmno la atok prince xnmpk prince di sebalik daun2 rambutan tue...kecik sgt ke prince...

contest approved!! nantikan keputusannya..

KUREKURE COMEL said...

aduuhhh...awat pi main kat tmpt masak dodol tu...hehehe...


kirenye duk atas pokok rambutan tu..dpt ramuan gel rambut wangi la..agak2 blh cacak rambut tak?kihkihkih...


prince mkn tak dodol tu?dap?hehehe

Norfa said...

dodol cap selipar.. keluaran & perasa terbaru family prince hahah

Prince Halilintar said...

adah: yang tetttt....tu prince xmo ckp jgk..anggap xde jer..hahaha..

time tu malam dan gelap gelita xde lampu lak tu..mane lah di nampak kat atas pokok rambutan yg besar tu..slmt prince..kehkehkeh

mina: sebenarnya selipar tu terlalu tinggi melambung..kami main jauh dari diorg masak..

minyak rmbut free dapat..bukan cacak lagi siap kalerkan rambut lagi boley...mina nak cube ke??kikiki

norfa: klu norfa teringin nak mkn boley order kat prince ye..hahaha

nona hidayah said...

alamak..rase geli la plk..hahahaha

Nur Liyana said...

hahhahha...malam raya yg bestnyer!!!

huhuhu hahaha kepala kena berak ngan ayam..hahhhhaah

kalau yana dulu pergi raya rumah atok tue konfem yana makan punyer dodol tue..haaha silap2 atok prince bg yana bawak balik pulak...hahahahh dpt dodol selipar..kekekeh

Prince Halilintar said...

nona: dah taw geli la..klu xtaw mesti makan je..haha

yana: owh suke gelakan prince eh..rugi yana xmakan taw..bukan senang nak dpt perisa tu..hahaha:p

sizuka[Izzati] said...

hahahaha.xmo bayang macam mana dorg mkn dodol tuh.kuang3x.

nabilah_2908 said...

hahahaha...mmg kelakar...

dodol special resepi punya... :)

sepupu2 prince pun tk makan juga la eh dodol tu..? hehehe..

sy rasa...ayam tu nk balas dendam...haha.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG REVIEW : GORENGBAIK

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

part last yg tk bole blahh...

hahah..apakah??rsa sdp ea dgn perisa tmbahan tu?? wuwu..prince tk rasa skli?? bkn sllu mkn dodol perisa tmbahan ne..ekikikik...

tang rmbut tu pena gak tekenaa..ok lg la aym,anna ne siap t**k cicak lg..hoh... @_@

Prince Halilintar said...

izzati: bayangkanlah..dgn seronoknya mereka masuk dlm mlut dan mendunyah..ehehe

nabilah: budak2 nakal tu pun xmakan jgk..mmg betul ayam tu balas dendam kat prince..haha

aq: prince xsentuh pon..haha..tahi cicak? eeeee...batal air smbahyang..haha

aliesha kirana said...

hahaha lawak la prince!!! dodol selipar. yek!! hahaah. gudluck princee!!!

♥e'in♥ said...

hahaha.. dodol perisa selipar jepun! ;p

btw, good luck prince....

bunga said...

hahahaha..aduhh...tergolek2 ketawa..dodol cap selipar..

ghost writer said...

tak leh blah kalau duk bayangkan makanan dengan benda jijik..haha

ngap jer...soal rasa lidah tidak bisa bohong!

Prince Halilintar said...

AK: sedapppp..haha..thanks AK

e'in: perisa baru tu..hehe, thanks e'in

bunga: pernah rase tak?klu xpernah prince boley kasi try..haha

Dilla Ady said...

patut la sedap semacam eh dodol tu prince..huhuhu..

teringat dulu sepupu main lari2 camni la mase org tgh kenduri, pastu die leh termasuk dalam kawah lauk...sampai skang parut melecur ade kt kaki die tau...

bahaya okeh main2 dekat org tgh masak nih..

Prince Halilintar said...

g.writer: betul tu soal lidah mmg xdpt berbohong..

dilla: skrg prince xmen kat tmpt org masak..sbb prince pun turut bantu masak sekali..hehe..insaf.hahaha

Nabilah Atiqah said...

hahaha...klakar ar....mcm sdp jer dodol slipar tue...kna try nie....hehehe:D

~cik tiram~ said...

hahaha prince ! nakal nye !
patot sedap semacam..haha...kelakar laaaaa...:D

gud luck ! :))

Prince Halilintar said...

nabilah.A: mesti nak lagi lps try..hahaa

cik tiram: nakal kan...hehe..thanks ye

Nur Liyana said...

prince..dtg lagi bg komen..hahhha
mana ada yana gelak...

prince, dtg ler blog yana..yana promote blog prince nie....hahahaha

shida mj said...

hahahahaha..nape tak pernah dengar cite kelakar yang ni sebelum ini..nakal gak prince dulu ya..terer plak panjat pokok tuh..cukup pakej..anak jantan mestilah nakal kan..hehe

dya adriza said...

hahahaha.. lawak la prince.. perisa selipar jepun. kah3. gud luck =)

intan abidin said...

kelakarla, kalau sayapun p raya rumah atok prince mesti saya makan juga dodol tu mana kita tengokkan, rupanya dodol tu ada perasa tambahan ..hehehe :)
good luck

cik sakdi said...

haha memang patot pon prince patotnye kene perambat ngan rotan ngan atok. tu balasan kene berak ngan ayam.. haha

p/s: ayam ngah tdo pon berak2 ek? haha ksian ayam kene baling mercun.ape dosa beliau. :)

si para para said...

hehe lawak..
bestkan bila kenang balik zaman budak budak..sangat indah

rindu nak balik ke zaman tu..