[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Friday, March 11, 2011

! Teringin Nak Study Oversea !

Universiti Pilihan Anda??


Assalamualaikum dan salam penghulu segala hari...

Pernah tak terlintas di benak fikiran korang nak sambung study di luar negara? ataupon nak melawat ke negeri orang? Setakat ni prince tak kesampaian hajat di hati nak menjejaki ke negara orang lagi..nak sambung belajar pun rase macam dah malas je bila dah bekerjaya ni..Tapi kan kalau korang diberi peluang untuk menyambungkan pengajian di luar negara, Universiti mane yang anda akan pilih?

Pagi tadi, prince bace surat khabar dan terpandang pada ruangan kecil di sudut surat khabar tersebut mengenai antara universiti terbaik di dunia yang dibuat kajian oleh Times Higher Education..Kalau dapat belajar disana pasti menyeronokkan betul tak? Nak tahu ranking pertama sekarang di pegang University mane?


1. Harvard University, USA
Harvard adalah institusi tertua pengajian tinggi di Amerika. Nak tahu, salah seorang pelajar yang dihasilkan universiti ini adalah pengasas Facebook, Mark Zuckerberg pernah menuntut ilmu disini. 


2. Massachusetts Institute of Technology, USA
3. University of Cambridge, UK


4. University of California, Berkeley. USA
5. Stanford University, USA
6. University of Oxford, UK
7. Princeton University. USA
8. University of Tokyo, Japan


9. Yale University, USA


10. California Insitute of Technology, USA

"Barangsiapa menginginkan soal-soal yang berhubungan dengan dunia, wajiblah ia memiliki ilmunya; dan barangsiapa yang ingin (selamat dan berbahagia) di akhirat, wajiblah ia mengetahui ilmunya pula; dan barangsiapa yang menginginkan kedua-duanya, wajiblah ia memiliki ilmu kedua-duanya pula." (HR. Bukhari dan Muslim)


p/s: kepada yang masih belajar dan ingin sambung belajar prince ucapkan selamat menuntut ilmu dan cemerlang dalam akademik.

37 comments:

aliesha kirana said...

byk btol u yg terbaik dr US kn. haishhh... bila u kt malaysia n jadik terbaek ni? heheeh. kalau AK diberi pilihan antara universiti terbaek ni, AK pilih University of Tokyo kot. sbb AK ske jepun heheheeh~

aliesha kirana said...
This comment has been removed by the author.
kiwi said...

kiwi pn teringin tp x kesampaian..huhu..

Imran nyambek said...

university2 tu sumer giler.susah giler nak masuk sane.sumpah susah

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

anna cuma perna jejak kai kt bruneii ngn indon je..( mcm riak je bunyi..ishkk..) brunei sbb dkt ngn labuan ne prince..kiranya U anna over da sea jgkla kn?? kn?? wlopon tk p oversea..hihihi

wah! tringin g U Uk tu...

Nabilah Atiqah said...

tringin sgt nk g study kt overseas...hope spm dpt le gud rslt...

M a W a D D a H said...

best kan kalu dpt further stadi kat luar...bole rasa tempat bru, experince baru, budaya baru..teringin jugak...huhuhu..

tapi cam xmampu jerk...huhu

Prince Halilintar said...

AK: klu AK stdy kat japan xkhusyuk AK nnt sbb asyik tengok hero2 jepun yg hensem2 jer..ehehe

kiwi: xpe, mane taw satu ari nnt dpt melancong ke sana ke..hehe

imran: xde ape yg mustahil klu ade minat dan usaha yg gigih imran..

aq: owh kire penah gi luar msia la ni eh..brunei tu kecik je kan ngara die?best tak?

N.Atiqah: i'Allah dapat keputusan yg memberangsangkan tu..doa2 banyak padaNya ye..

adah: prince pun cmtu gak..hehe

nona hidayah said...

sambung belajar dekat korea pon wokeh jugak. hahahaha

nabilah_2908 said...

ms sekolah dulu...sy selalu berangan nk ke Oxford...

tapi angan2 tinggal angan2 jer la..huhu....

keinginan nk smbung belajar tu mmg ada..tp bila dah kerja...dah malas...fikir nk cari duit jer skrg ni...

tak tau lah bila nk terbuka hati ni tuk sambung belajar..huhu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MOUSQUES AROUND THE WORLD

apple hijau said...

best nyer la kalau dpt study kt U oversea ni...mcm cerita2 dlm TV atau pun novel.. ha ha

p/s: bila agaknya CAH nak jd pelajar U eh?

Prince Halilintar said...

nona hidayah: ok jer..mesti nk jumpe pelakon2 laki korea kan..kan..haha

nabilah: ahakan..prince pon ade gak berangan2..tapi same gak mcm nabilah rase nk cari duwet je skrg ni..hehe

cah: boley lagi cah..dun give up..prince suke tgk cite korea "love story in harvard" rase nk gi bljr kat sane jer..haha

shida mj said...

nampak gah betul U oversea itu, tapi UiTM jugak sentiasa di hatiku, dari study sampai keje pun kat sini...cuma minat nak gi jln2 melancong kat oversea tu adalah..huhu

Prince Halilintar said...

smj: ape lagi..pelan la gi melancoong cepat..jgn lupa taja prince sekali ye..hahaha

Dilla Ady said...

eh...jgn kate nk study kt obersea...nk kawen ngan pakwe obersea pun penah termasuk dalam angan-angan tau..tapi hangan hangan jek la prince...da kawen ngan pakwe melayu, jawa lagi tau..

Prince Halilintar said...

okay la jawa pon..yg penting bahagia hingga ke akhir hayat kan..hehe

hitam . putih ♥ izzatul said...

nk belajar kt australia .. heee

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

ya..kecik jak..bole laa..brg suma mhl2..hohoho

tp yg bestnya sana, msjid dia, msjid emass...^^

Prince Halilintar said...

hitamputih: nape nak bljr kat situ??

aq: owh, boley la ambik emas sikit kat stu bawa balik..hahaha

KUREKURE COMEL said...

mina xnk cont dah.....nak cari ilmu akhirat pulak.....perhhhh...


tp betul la....hehehe....




amboi...nak merajuk yee.....cian kat mina tau....hehehe

Prince Halilintar said...

mina: alhamdulillah...mencari ilmu adalah tuntutan agama,"tuntut lah ilmu hingga ke liang lahat.."

prince cian kat rabbit2 tu je..haha

Nur Liyana said...

hurmm..bestnyer..
prince, doakan yana dpt sana!!!!

insyaAllah..

hahahha
prince tersesat yer cari rumah yana..hahhaha
dah ade org masuk arr.tunggu prince lmbt sgt...hahhahahha

Prince Halilintar said...

i'Allah, yana stdy la sungguh t klu dah ade peluang stdy disana..jgn lupe ole2 tuk prince sekali ye..haha

alamak..xde rezeki prince lar..hahahaha:p

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

bole amik..tp pas2 kene tgkap..then x bole dah blek2 msia..ahahha

HEROICzero said...

ah teringin mahu ke uK~ =)

*semoga impian kamu tercapai, insyaAllah.

mie said...

harvard sentiasa menjadi impian gue..
ehehee

Prince Halilintar said...

heroiczero: semoga impian kamu jga tercapai hendaknya..

mie: harvard meman best..hehe

hitam . putih ♥ izzatul said...

sbb kt australia ada .. erm ..

koala .. n kanggaroo :)

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

sgt² teringinlah..dulu dah penah dpt peluang i tolak..skang pdn dgn muko i..dah beranak pinak rs malas dh nak studi madi ni..tp i respeklah sp yg sanggup sambung belajar

dya adriza said...

saya dulu selalu berangan nak ke mesir atau jordan. tp x kesampaian =( dpt belajar kat ganu je.. itu pun alhamdulillah.. sekurang-kurangnya dapat juga sambung belajar kan =)

Prince Halilintar said...

hitamputih: koala n kgaroo?apekah?haha

cik betty: kene btl2 smgt baru ley contd stdy kat oversea kan..hehe

dya: xpe disini pun dpt juga ilmu..yg penting kite gunakan tuk kebaikkan..

~cik tiram~ said...

best-best-best....

tapi....sobsobsob...

syaiza - chan said...

wahhh..!!! ceja terngn nk bljr kat oversea larr prince..!! tp x tau layak ke x..huhuhu..antra Univesti2 yg prince list an uh..ceja trign sngt nk pi bljr kat U tokyo jepun..hehehe...

*sorry prince lmbt bca psl entry ni..before ni x sempat nk blogwalking..huhuhu

Prince Halilintar said...

cik tiram: nape sedih plak tue??

ceja: its ok ceja..prince taw kesibukan ceja tu..btw, tokyu unvsty?dah tentu la sbb ceja suke cite jepun kan..kan..hehe

ini blog amir said...

wah.. best giler.. tgk r result 23 mac ni..hehe

Prince Halilintar said...

amir: i'Allah, prince doakan results cemerlang nanti.. =)

cik sakdi said...

teringin memang la, tapi takot cara belajar diorang lain. cara blajar kat msia lebih kepada buku n hafal, luar plak banyak dari pengalaman la ape la. kalau blaja kat luar ngara nak carik makanan halal susah, nanti duit cpt habis coz asyek nak jalan2 dan abah mane tau nak transfer duit ke oversea. wakakaka
sekian..