[ Followers ]

Jiran Tetangga [ Pimpin Tangan Acik ]

Tuesday, March 15, 2011

! PANADOL?? !

ActiveFast vs Soluble???




Assalamualaikum dan semoga warga blog sihat selalu..


Minggu lepas dalam keadaan cuaca yang tidak menentu ditambah pula dengan stress lagi menyebabkan prince  mendapat demam selesema dan seterusnya hidung mulalah berair sehingga menganggu aktivti seharian prince. Biasalah kalau dah dapat selesema mesti berada dalam kondusi yang tidak selesa kerana pada saat ini pertahanan badan prince berada pada tahap yang amat rendah. Tisu sewajibnya ada kalau hendak pergi kemana-mana..


Alhamdulillah, prince dah bertambah baik selepas memakan ubat atau panadol. Sebenarnya, ape yang prince tahu mekanisme pertahanan badan kita boleh dipertingkatkan secara semulajadi yang akhirnya selesema ini akan sembuh dengan sendirinya. Tapi hanya sesuai untuk kes selesema biasa, bukannya kes selesema yang teruk seperti H1N1, selesema burung dan sebagainya.

Satu hari tu, prince tak tahan sangat dengan selesema ni dan terus keluar ke kedai untuk membeli panadol soluble kerana kalau tak silap panadol ni unutk selesema. Prince jarang makan panadol sebenarnya kecuali terdesak sangat. Sampai ke kedai prince minta la 2 biji..pastu orang tu suruh prince amik sendiri kat tempat die tunjuk..prince nampak kotak panadol soluble, then prince pun amik lah 2 biji dan bayar serta beredar dari kedai tu..

Sampai kat rumah, prince pon tuang lah air suam dalam gelas dan masukkan panadol tu..selepas masukkan panadol tu dlm gelas prince terus ke dapur..bila prince datang nak minum je, prince rase hairan bila tengok panadol tu duk seketul dalam gelas dan takde pula buihnya..prince tanye kawan prince..die pun tengok rase hairan..sekali kami tengok kat plastik tu tertulis "Panadol ActiveFast"
Serius prince memang tak tengok langsung pada tulisan tu ketika beli sebab ketika tu prince dalam mood yang malas nak berfikir...hanya fikir cepat sembuh dari selsema ni cepat je..Budak2 rumah prince pula ketawakan prince saje sebab tersalah beli panadol..diorg kate klu sampai esok ko rendam pun takkan keluar buih..

Keesokkanya, barulah prince tengok betul2 ketika beli tu..rupan2nya memang orang kedai tu tak susun betul2 ade panadol activefast yang tersesat kat dalam kotak panadol soluble..ape punya malas la tauke kedai ni..bisik hati prince..




Kali ni bila masuk barulah keluar buih2 tu dalam air...dan terus prince minum..sambil tu ade kate2 tanpa diundang oleh housemates prince.."kalau nak cepat sembuh ko masukkan je dlm mulut panadol tu pastu minum air bagi die berbuih dalam mulut", lepas tu diorg ketawa...korang jangan gatal2 pulak nak buat cam cakap diorang tu..mengarut je cakap diorang tu!


p/s: secara purata orang dewasa mengalami 4 kali serangan selsema setahun dan 12 kali bagi kanak2..Fakta sains yang prince belajar kat sekolah dulu..

34 comments:

aliesha kirana said...

hahaha lawak la kawan prince suruh bg berbuih panadol dlm mulut. haahah! aah tp org kedai tu tak prihatin lansung kn. susun la elok2 ish3! pemalas!

Prince Halilintar said...

AK: diorg klu nk kenekan org mmg no1..suke sgt wat lawak gile2..kdg2 prince pon mcm tu jgk..haha

nabilah_2908 said...

pemalas pun yer juga pekedai tu..

patutnya bila customer dah minta..ambilkn lah...

xpe...skrg dh kenal kan..? nasib baik Prince ambil actifast...kalau ambil panadol menstrual...lagi parah...hehehe.. :P

moga cepat kembali sembuh seperti biasa ya..!! :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DARI KERANA MATA

bunga said...

hahahaha..kelakor tau..

Prince Halilintar said...

nabilah: panadol menstrual tu utk sakit ape???

thanks..alhamdulillah, selesema dah beransur baik..

Prince Halilintar said...

bunga: tu la, wat malu prince je..hehe

sizuka[Izzati] said...

ahahaha.takleh blah kan.panadol actifast tuh telan je terus.kehkeh.lawak lah prince.

nukilanaffiza... said...

hahaha..lawakla prince...ingat ada extra mata boleh tepat..tapi lain jadi nya..hehehehe....

Prince Halilintar said...

izzati: keadaan terdesak selalu mmg camtu...hehe

fandy:itu la..xberfungsi plak ketika kecemasan...hahaha

Dilla Ady said...

ade kate makan panadol biase tu ngan coke..konpem tido tak sedar dua hari..org kate la, tak penah pulak dilla try...tak berani pun ye..huhuhu

Prince Halilintar said...

dilla: itu mengarut je..silap2 xsedar2 dah nanti..

HEROICzero said...

hahaahha mau berbuih2 mulut letop2 lepas tu. HAHA.

asliner said...

ki3..
lain kali tgk betul2..
nasib baik panadol active fast..
kalau ubat lain nnti..
susah pulak jadi..=)

p/s: semoga sihat selalu

Prince Halilintar said...

heroiczero: hang pernah try ke?haha

M a W a D D a H said...

prince!!!

cari panadol xyah pk la...bace kt ubt tu dan terus ambik...hehe

xleh byg cmne panadol buih2 dlm mulut..cnfirm pahit...yarrkkk

M a W a D D a H said...

oh ya..kim slm kwn prince yg hensem tau...haha

M a W a D D a H said...

berbalik komen entry yg sebelum nie...

yg hensem2 lar...kahkahkah..prince ensem gak ker?? oopppsss...xboleh lar..prince dah berpunya...larikkkk

Prince Halilintar said...

asliner: ok len kali kene lbh hati2..hehe

adah: byk nye kamu komen...kene cas lbh ni..hahaha:p
sume kawan prince ensem2..prince je xensem..hehe:p

toyolkiut said...

kekeke..
TK x suka panadol rendam dlm air tu..
suka yg main telan je..
lain kali tngok btul2 ye..

hitam . putih ♥ izzatul said...

cuaca memang slalu x menentu ...

lg2 skrg ni .. terdedah dgn mcm2 ancaman ...

so ,

jge kesehatan selalu :)

Farhan Zulhusmi said...

memang betoilah...kadng2 tu kita customer dilayan mcm tu...emm..kesian kita....:-)
semoga cepat sembuh erk..insyaallah...amin......

Anati Soki said...

ahahaha.. lawak la prince.. seyes lawak.. mmg soluble btol la kalau cmtuh. wakakka

ghost writer said...

tahun nih ini pertama kali kena selesema so akan menyusul 4 lagi demam selesema...

tapi tak suka amalkan panadol.

niesz said...

hahaha..yg tu dah lain mcm da tu, ehe,,tp jgn mkn selalu, xelok tuk kesihatan..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

haha..kelakarlah prince ni..

kalau selsema jgn guna tisu nnt tambah teruklah prince..

panadol soluble mmg terbaeklah utk rawat selsema yg hidung berair mcm air paip tu..

info yg kat bwh tu barulah i tau..


ENTRI TAK BERKAITAN..KALAU RAJIN KLIK..KALAU TAK RAJIN ABAIKAN SAJA..HAHA

Prince Halilintar said...

TK: baik bos..len kali prince akn tgk btl2..hehe

hitamputih: okay..take care urself too..

farhan: alhamdulillah dah sembuh.. =)

g.writer: itu hanya fakta, bergantung pada kekuatan keimunan diri sendiri..

niesz: makan panadol bila terdesak je..hehe

cik betty:owh ye, nape xblh pakai tisu..xtaw lak prince..thanks btaw prince..hehe

aleen aiden said...

klo selsema ni bab nak tido la xbrape best.hu3
amboih,mcm mane nak bagi berbuih dlm mulut ye?hu3

dya adriza said...

Hahaha... org skt mmg cmtu, da x fikir apa dah. yg penting, cpt sembuh.

eh? betul ke fakta kt bawah tu? menarik! tq prince for sharing.. hehe..

Prince Halilintar said...

aleen: prince tido ok je..pastu bila bangun rase xselesa la plak..hehe

dya: fakta tu cikgu prince yg bgtaw dulu..hehe

Norfa said...

haha itu macam pun boleh jadi kan.. next time hati2 hokey

shida mj said...

bila masa prince selsema tak perasan pun, nampak ok je (kawan yg tak perihatin nih, sorry)
ye lah nampak maintain jek..tak nampak macam org sakit..hehe

Prince Halilintar said...

norfa: okay =)

smj: apela smj ni..tapi tu minggu lps la..lps tu kan cah plak demam..hehe..cah lbh memahami prince..waaaaa

KUREKURE COMEL said...

a'ahla....prince try la....
hehehe...


jgn amalkan selalu tau...minum madu byk2...


hope sihat sokmo ye...hihihi

Prince Halilintar said...

madu eh mina..madu mmg byk khasiatnya kan..baiklah Dr Mina..hehe